Zuidelijke ringweg zes weken dicht: 'Sluiproutes hebben geen zin'

De zuidelijke ringweg gaat vanaf vrijdagavond 22.00 uur uitgebreid op de schop. Zes weken lang is de weg tussen het Julianaplein en het Europaplein in de richting van Hoogezand afgesloten voor verkeer.
Op maandag 26 augustus moet de zuidelijke ringweg weer open zijn. In die periode worden de damwanden ingetrild voor de aan te leggen tunnel van de vernieuwde ringweg.

Omrijden via noordelijke ring

Automobilisten die vanuit de richting Hoogkerk naar Hoogezand willen, moeten omrijden via de westelijke, noordelijke en oostelijke ringweg. Verkeer dat de binnenstad in wil, wordt op verschillende manieren omgeleid.
In het rood het afgesloten deel van de zuidelijke ringweg in de richting van Hoogezand

Sluiproutes hebben geen zin

Wie alsnog op zoek gaat naar sluiproutes, komt bedrogen uit. Volgens Bert Kramer van aannemerscombinatie Herepoort wordt die mogelijkheid dan ook ontmoedigd. 'Omrijden via de hele ring is straks gewoon sneller.'
'Bij de vorige afsluiting zag je dat automobilisten de weg voor het station opzochten, wat tot grote drukte leidde. Daarom hebben we de sluiproutes nu minder aantrekkelijk gemaakt, onder meer met een verkeerslicht bij het Emmaviaduct en het sluiten van de afslag bij de Leonard Springerlaan.'
Om ervoor te zorgen dat hulpdiensten vrij baan krijgen, wordt op het Emmaviaduct één rijstrook afgesloten voor het overige verkeer.

Kwartier extra reistijd

De noordelijke ringweg is dus de aangegeven omleidingsroute. Dat levert extra reistijd op, maar volgens Kramer blijft de 'schade' beperkt tot 10 á 15 minuten.
'De eerste dagen zal dat langer zijn omdat iedereen aan de nieuwe situatie moet wennen, maar na twee á drie dagen wordt het rustiger. Dan heb je tot een kwartier extra tijd nodig om de hele ring rond te rijden.'
Om eventuele problemen op de weg vroegtijdig te signaleren houdt de aannemer een vliegtuig in de lucht dat het verkeer in de gaten houdt.

Overdag intrillen

Om de overlast voor omwonenden zo klein mogelijk te houden, worden de damwanden alleen tussen zeven uur 's ochtends en zeven uur 's avonds ingetrild. Na zes weken moet de hele klus geklaard zijn.
Kramer: 'Door het trillen zal de weg die ernaast ligt verzakken. Die gaan we in de laatste week nog opnieuw aanleggen. Maar in zes weken tijd moeten we echt klaar zijn. Dan is de vakantie voorbij en wordt het weer erg druk.'
Voor informatie over omleidingen kijk je op www.groningenbereikbaar.nl.