Komst omstreden windpark bij Delfzijl stap dichterbij

© Martin Drent/RTV Noord
De raad van Delfzijl heeft donderdagavond stappen gezet waarmee de uitbreiding van windpark Delfzijl Zuid toch dichterbij komt.
Het park is omstreden, aangezien de Raad van State de plannen eind vorig jaar vernietigde.

Teveel bedrijfswoningen

Ventolines, dat de ontwikkelaars adviseert, wilde het windpark uitbreiden met zestien turbines met een tiphoogte van ruim tweehonderd meter. Omwonenden maakten met succes bezwaar tegen die plannen bij de Raad van State.
Volgens de hoogste bestuursrechter had Ventolines teveel 'bedrijfswoningen' opgenomen in het plan: huizen die betrokken zijn bij het windpark, bijvoorbeeld door er af en toe een oogje in het zeil te houden. Voor die woningen gelden lagere normen voor geluidsoverlast en slagschaduw.
In het plan waren zeventien van die woningen opgenomen. Volgens de Raad van State zijn dat er veel teveel. Ventolines probeert daarom zoveel mogelijk op te kopen, om uiteindelijk op vier tot zes bedrijfswoningen uit te komen.
Daarmee hoopt Ventolines het plan wél door de Raad van State te kunnen loodsen, mocht het tot een nieuwe zaak komen.
[Quot:Edward Stulp - Lijst Stulp:Dit is onze kans om hier een streep door te zetten]

'Genoeg is genoeg'

De raad van Delfzijl heeft donderdag bepaald dat de gemeente de coördinatie van het toekomstige plan op zich neemt. Dat versnelt de procedure, waardooe een belangrijke subsidie van het Rijk gehaald kan worden. Dat stuitte op felle kritiek van de oppositie.
'We hebben eerder als gemeente gezegd dat we geen nieuwe windparken meer willen. Genoeg is genoeg. Dit is onze kans om hier een streep door te zetten', zegt Edward Stulp van Lijst Stulp.
Inwoners uit Nieuwolda deden donderdag ook al die oproep om het windpark tegen te houden.

Geen windpark? Later dubbel inhalen

Volgens wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) is er geen sprake van een nieuw plan: 'Dit perceel staat al vijftien jaar gekenmerkt dat ingericht kan worden als windpark. De ontwikkelaar past zijn vorige plan aan. Dit besluit is enkel bedoeld om als gemeente aan te geven dat wij de spelregels niet tussentijds aanpassen.'
Als de initiatiefnemers het niet op tijd kunnen realiseren, moet de provincie dit als straf dubbel inhalen
IJzebrand Rijzebol - wethouder
Rijzebol voegt daarbij toe dat de Provincie eerder al met het Rijk heeft afgesproken dat op die plek windmolens kunnen komen om de doelstellingen voor de opwekking van duurzame energie te halen. In de hele provincie moet 855,5 MW opgewerkt worden.
'Dit park moet 26 MW opleveren. Als de initiatiefnemers het niet op tijd kunnen realiseren, moet de provincie dit als straf dubbel inhalen. Dat hebben de provincies eerder al met elkaar afgesproken. Dat betekent dat we geen 26, maar ineens 52 MW moeten opwekken. Dus komen er nog meer windmolens of zonnepanelen bij', zegt Rijzebol.

'Chantage'

Stulp noemt dit chantage door de provincie: 'Het is als een mammoetschip dat niet wil keren. Deze afspraken zijn twintig jaar geleden gemaakt. Er is geen ruimte voor voortschrijdend inzicht.'
Oppositiepartijen Lijst Stulp, PvdA, Seniorenpartij Delfzijl en de PVV stemden uiteindelijk tegen. GroenLinks was samen met coalitiepartijen Fractie 2014, ChristenUnie, CDA en VVD voor.