Instellingen

Ook Delfzijl keert zich tegen (wens)ballonnen

Een wensballon wordt opgelaten
Een wensballon wordt opgelaten © Jos Schuurman/FPS
Het oplaten van ballonnen is over enkele maanden waarschijnlijk ook verboden in Delfzijl. Een ruime meerderheid van de raad was donderdagavond voor een onderzoek om dat te verbieden.
Delfzijl is niet de enige gemeente die dit wil. De raad van Loppersum bepaalde maandag al op initiatief van het CDA dat het oplaten van ballonnen wordt verboden.
Ook andere gemeenten als Appingedam, Oldambt en Midden-Groningen hebben al een verbod.

Veel afval en gevaar

Volgens het CDA in Delfzijl komt er onnodig veel afval in het milieu en de Waddenzee terecht door ballonnen die gevuld zijn met helium. 'Deze restanten worden opgegeten door vissen, vogels en andere dieren met alle gevolgen van dien', schrijft de fractie in het voorstel.
Het verbod moet ook gelden voor wensballonnen. Door de brandende kaars kunnen die, zeker bij droogte, gevaarlijk zijn.

Twijfels

Wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) heeft z'n bedenkingen bij het verbod, die zijn eigen partij voorstelt. 'Wij houden niet van wetten en regels die dingen verbieden. Maar ballonnen die zwerven zijn een slechte zaak, dus de intentie steunen wij als college volledig.'

Plan maken

Alleen Lijst Stulp stemde uiteindelijk tegen. Het college van burgemeester en wethouders moet nu binnen drie maanden met een voorstel komen voor een verbod op het oplaten van (wens)ballonnen.