TCMG keert snel uit in stuwmeerregeling, teller staat op ruim drie miljoen euro

Een muur met bevingsschade
Een muur met bevingsschade © RTV Noord/Goos de Boer
De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade heeft sinds het begin van de zogeheten stuwmeerregeling ruim drie miljoen euro overgemaakt aan aanvragers van een vaste vergoeding van 5000 euro voor hun aardbevingsschade.
De Stuwmeerregeling houdt in dat mensen met schade kunnen kiezen uit deze vaste vergoeding, een variabele vergoeding van maximaal 11.000 euro op basis van facturen van de aannemer of toch doorgaan met de (tijdrovende) reguliere schadeprocedure.

Facturen

Na verzending van ruim 16.000 brieven, kozen schademelders op ruim 5.165 adressen voor een vaste vergoeding van in totaal 5.000 euro. Op 88 adressen werd voor de variabele vergoeding tot 11.000 euro gekozen. Maar daar komt ook maar een derde van de aangeschreven adressen voor in aanmerking. Op 374 adressen werd door de eigenaren gekozen voor de reguliere procedure.

Binnen enkele dagen

Sindsdien is er op 5.621 adressen een keuze gemaakt. Inmiddels heeft de TCMG 790 besluiten genomen, waarmee dus een kleine vier miljoen euro is toegekend, waarvan ruim drie miljoen ook al is betaald.
Het totaal aan uitgekeerde schadevergoedingen loopt daardoor op tot ruim 43 miljoen euro. Dossiers waarover nog geen keuze is gemaakt voor de Stuwmeerregeling, worden vanaf komende maandag weer verder voorbereid volgens de reguliere procedure.