Instellingen

Gemeente had royaltyfotograaf niet mogen weigeren op Koningsdag

Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsessen in Groningen
Koning Willem-Alexander, koningin Maxima en de prinsessen in Groningen © Remko de Waal
De gemeente Groningen heeft vorig jaar op Koningsdag onterecht een royaltyfotograaf uit Den Haag geweigerd. De koninklijke familie bracht toen een bezoek aan Groningen.
De fotograaf miste hierdoor inkomsten, waardoor de gemeente een schadevordering kan verwachten.

Screening van fotograaf

De gemeente Groningen liet zich bij de weigering adviseren door de politie. Uit een screening van de fotograaf kwamen enkele misstanden in de laatste vijf jaar aan het licht. De gemeente mocht die screening bij het besluit betrekken, maar dit was niet voldoende voor een volledige beeldvorming, vond de rechter.
'De gemeente heeft nagelaten de Rjksvoorlichtingsdienst (RVD) te raadplegen. Was dit wel gebeurd, dan was een heel ander beeld ontstaan', zei zijn advocaat Mira Herens.

Polsbandjes

De media moesten voor Koningsdag vooraf accreditatie aanvragen bij de gemeente. Aan journalisten werden polsbandjes uitgereikt, waarmee ze toegang konden krijgen tot speciale persvakken. Ook de 61-jarige fotograaf Hendrik Jan van Beek meldde zich voor zo'n bandje.

Select groepje

Van Beek is al achttien jaar fotograaf van het Koningshuis. Hij is een van de weinige fotografen die dicht bij het Koningspaar wordt toegelaten. Van Beek maakt ook deel uit van een select groepje fotografen dat meereist op officiële reizen van het koningspaar.

'Heel bijzonder'

Daarom was het des te zuurder dat Van Beek geen polsbandje kreeg. Hij kreeg dus ook geen toegang tot de persvakken. 'Heel bijzonder', zei zijn advocaat Herens. 'Dit heeft hij nog nooit eerder meegemaakt.'
Van Beek maakte bezwaar tegen de weigering, maar de gemeente wees dit van de hand. De fotograaf stapte naar de rechter en die gaf hem dus gelijk.

Schadevergoeding

De weg ligt voor Van Beek nu open om de schade op de gemeente te verhalen. Die loopt op tot tienduizend euro.
De gemeente Groningen is gevraagd om commentaar. Die wil het vonnis eerst bestuderen.