Instellingen

Noorderzon stapt over op herbruikbare harde bekers, zónder statiegeld

Het festival Noorderzon in de stad Groningen stapt dit jaar over op herbruikbare harde plastic bekers.
Het gaat om zogeheten hardcups, die tegenwoordig al op veel festivals worden gebruikt.

Geen statiegeld

Het Terrassen Festival in Stad zette vorige maand ook volledig in op de harde plastic bekers. Bezoekers moesten wel bij het eerste drankje 4 euro betalen voor het gebruik ervan. Na afloop konden ze niet worden ingeleverd.
De organisatie van Noorderzon pakt het anders aan en besluit om geen geld te rekenen voor de hardcups. 'We hebben geen afsluitbaar terrein. En het is niet helemaal klantvriendelijk', zegt woordvoerder Milou de Boer.

Inleverpunten

Bang dat de beker alsnog een wegwerpproduct wordt, is de organisatie niet. 'We zorgen dat we voldoende inleverpunten hebben. Ook zijn er vrijwilligers op de been die de bekers innemen. Natuurlijk zullen we her en der nog wel een beker in de bosjes vinden, maar daar zijn we op voorbereid.'

Nog niet plasticvrij

Plastic helemaal afschaffen is nog niet mogelijk, vertelt De Boer. 'We gebruikten tot nu toe bekers van herbruikbare granulaatkorrels, ook wel bioplastic genoemd. Die bekers moeten we ook deze editie achter de hand houden. Gewoon voor de zekerheid, voor als bijvoorbeeld de hardcups op zijn.'

Kaartverkoop al deels van start

De kaartverkoop van het hoofdprogramma is al van start gegaan. Maandagmiddag om 12.00 uur begint ook de ticketverkoop voor de rest van het programma.
De 29e editie van Noorderzon vindt plaats van 15 tot en met 25 augustus 2019.