Instellingen

Stadhuis gaat voor het eerst sinds 'mensenheugenis' twee weken dicht

Het stadhuis in Groningen
Het stadhuis in Groningen © RTV Noord
De deuren van het stadhuis in Groningen gaan gedurende de zomervakantie twee weken op slot. De ambtenaren die normaal gesproken op het stadhuis werken. kunnen terecht in andere kantoren van de gemeente.
Je zou met het langdurig sluiten van de deuren kunnen spreken van een historisch besluit. Sinds mensenheugenis zijn de deuren van het stadhuis niet zo lang dicht geweest.
'Ik heb dit in elk geval nog niet eerder meegemaakt', zegt één van de bodes die al bijna dertig jaar op het stadhuis werkt. 'Je kan dus zeggen dat het stadhuis voor het eerst sinds mensenheugenis dichtgaat', aldus een andere bode. 

'Beperkte publieksfunctie'

'We hebben hier ook zeker wel even over gesproken', zegt wethouder Paul de Rook (D66). 'Maar het stadhuis staat niet echt bekend als dé plek waar mensen binnen komen lopen met hun vragen. De publieksfunctie is heel erg beperkt.' 
Aangezien het zomerreces is ingegaan, zijn ook de wethouders en de burgemeester beurtelings op vakantie en daarmee ook de secretaresses en bestuursadviseurs. Al met al blijft er dus weinig personeel zitten aan de Grote Markt. 
'Als hier eigenlijk maar weinig mensen aan de slag zijn en er voor hen wel een alternatieve werkplek is, dan is het maar de vraag of je extra kosten moet maken voor het ophouden van het stadhuis. Terwijl er dus eigenlijk niemand zit', vertelt de wethouder.   

Extra vakantie?

Waar de bodes normaal gesproken dus gasten ontvangen, eten en drinken rondbrengen en heel veel meer, daar hebben ze nu twee weken niks te doen. Toch hoeven ze geen vakantie in te plannen. Ze worden namelijk op andere plekken binnen de gemeente ingezet. Wel in hun eigen vakgebied overigens.