Monumentale beuk bij Hoogezandster Damkerk moet tegen de vlakte

Na een leven van ongeveer 185 jaar komt er binnenkort een eind aan de monumentale groene beuk bij de Damkerk in Hoogezand.

Die beuk staat vlak bij één van de drukste kruispunten van Hoogezand. Generaties lang was de boom daar getuige van alles wat er voorbij liep of reed. Je zou kunnen zeggen dat de beuk net zo bij Hoogezand hoort als de scheepswerven aan het Winschoterdiep. 

Herfst

Maar binnenkort is dat voorbij. Volgens de gemeente Midden-Groningen is uit recent onderzoek gebleken dat de toestand van de beuk zo slecht is dat de boom moet worden geveld, en wel vóór de herfst van dit jaar. 

Gevaarlijk

Het is de korsthoutskoolzwam die de markante beuk de das om doet. In combinatie met de verminderde conditie van de beuk bestaat er vooral bij harde wind grote kans dat de boom omvalt of dat er takken afbreken. En dat is (te) gevaarlijk. 

Rode beuken

Ook de twee hoogbejaarde rode beuken die de groene beuk flankeren, verkeren in een slechte conditie. De gemeente wil maatregelen nemen om deze bomen nog zo lang mogelijk te laten staan. 

 

Meer over dit onderwerp:
natuur Hoogezand
Deel dit artikel:

Recent nieuws