Instellingen

Vermeende schutter A7 ontkent, meer onderzoek naar schotresten nodig

De zoektocht van de politie destijds
De zoektocht van de politie destijds © Archief RTV Noord / Peter Steinfort
Een 23-jarige man die ervan wordt verdacht dat hij op 17 januari op de A7 bij Winschoten vanuit een auto op een andere auto schoot, ontkent.
'Ik heb nog nooit een wapen in mijn hand gehad', zei hij tegen de rechter. De zaak werd nog niet inhoudelijk behandeld. Dat gebeurt pas in oktober.

Onderzoek

De rechter besliste dat de schotresten op een jas van de verdachte, de kruitsporen in de auto waarin de verdachte reed en het kruit van de achtergebleven hulzen met elkaar worden vergeleken.
Het onderzoek moet uitwijzen, of die drie sporen aan elkaar kunnen worden gelinkt.
De geboren Arnhemmer zou op 19 januari van dit jaar rijdend van Groningen naar Winschoten hebben geschoten op een andere auto. In die auto zaten meerdere personen. De man wordt poging tot moord verweten.

'Geleende jas'

Mathieu van Linde, de raadsman van de 23-jarige is daar stellig in. De kruitresten op de jas corresponderen niet met de overige gevonden resten. 'De samenstelling van het kruit op de jas is een karakteristieke samenstelling die alleen door politie wordt gebruikt', zei de advocaat.
De verdachte had die avond die bewuste jas niet aan, zei hij tegen de rechters. Het was een geleende jas, die hij pas aanhad bij zijn aanhouding. Mogelijk zijn die kruitresten afkomstig van een ander incident, meende de raadsman. 

Tweede verdachte gehoord

De rechter besliste ook dat een tweede verdachte bij de rechter-commissaris moet worden gehoord. Die persoon was die avond bij de 23-jarige verdachte. De rechter wil hem horen over het feit of hij tijdens het schietincident bij de 23-jarige in de auto zat.
De man werd eerder hierover gehoord. Op het moment dat het bekend werd dat hij niet alleen getuige maar ook verdachte was in deze zaak, adviseerde zijn advocaat hem zich op zijn verschoningsrecht te beroepen; dus vooral te zwijgen. 

Voorarrest

De rechter vindt die vraag echter belangrijk genoeg om die persoon opnieuw bij de rechter-commissaris te horen. De vermeende 23-jarige schutter blijft tot de zitting in oktober in voorarrest.