Iets minder auto's gestolen in Noord-Nederland; nieuwe auto's vaker doelwit

De Volkswagen Polo is populair bij autodieven
De Volkswagen Polo is populair bij autodieven © M93/ Flickr CC
In Noord-Nederland zijn in de eerste helft van dit jaar iets minder voertuigen gestolen dan vorig jaar. In Groningen, Drenthe en Friesland werden 103 auto's gestolen, en 304 scooters en brommers.
Daarnaast werden 32 bedrijfsvoertuigen, 21 motoren, 20 aanhangers en 2 opleggers ontvreemd. In totaal komt het aantal voertuigdiefstallen in het Noorden daarmee op 482, elf minder dan in de eerste helft van vorig jaar.
Dat blijkt uit het rapport Statistiek Voertuigdiefstal van de RDW en politie.

Elders meer diefstallen

De politieregio Noord-Nederland heeft van alle regiodistricten het minst te maken gehad met voertuigdiefstallen. Het aantal autodiefstallen, gestolen bedrijfsvoertuigen en brom- en snorfietsen ligt in andere regiodistricten soms twee of zelfs drie keer zo hoog.

Volkswagen en Fiat 500 gewild

Uit de cijfers van Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit blijkt verder dat het aantal diefstallen van personenauto's tussen de 0 en 3 jaar met 12 procent is toegenomen. De Volkswagen Golf en Polo zijn de meest geliefde auto's bij het dievengilde. Ook de Audi A1, BMW 3-serie en 5-serie en Fiat 500 zijn gewild.

Land Rover-eigenaren, opgelet

Als je een Land Rover hebt, is de kans het grootst dat je auto gestolen wordt: 1 op 658. Het veiligst ben je met een Hyundai: daarvan wordt 1 op de 9056 gestolen. Bovendien wordt daarvan 62 procent teruggevonden. Gemiddeld genomen wordt 36,7 procent van de gestolen auto's teruggevonden.
Het complete rapport is als PDF-document te lezen.