Instellingen

Bewoners maken zich zorgen: ook vezels aangetroffen in dorp vlakbij ESD

Een blazer bij ESD-SIC in Farmsum
Een blazer bij ESD-SIC in Farmsum © Ingestuurd/ RTV Noord
De siliciumcarbide vezels die chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum uitstoot komen ook in het dorp Borgsweer terecht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNO.
De vezels kunnen volgens de Gezondheidsraad en de GGD kankerverwekkend zijn. De uitstoot van ESD is volgens de instanties echter dermate laag dat de kans dat mensen daar ziek van worden erg klein is.

Nieuwe meetstations

Omwonenden drongen bij de provincie aan op het plaatsen van meetstations in omliggende dorpen rondom ESD. Zij maakten zich zorgen om de uitstoot van deze gevaarlijke vezels in hun dorp.
Daarop plaatste TNO in mei twee meetstations in Borgsweer en Wagenborgen. Begin juni werd Farmsum toegevoegd aan het meetnetwerk.

Uitstoot binnen de perken

Uit de eerste resultaten blijkt dat de siliciumcarbide vezels van ESD in Borgsweer worden gemeten. Wel zijn de gemeten concentraties lager dan meetstations dichterbij het bedrijf. De uitstoot in het dorp blijft ruim onder de wettelijke grenswaarden.

Zorgen

De Adviesgroep Geur Delfzijl, bestaande uit mensen uit de nabije omgeving, zoals Borgsweer, Farmsum, Meedhuizen, Termunten, Termunterzijl, Wagenborgen, Weiwerd en Woldendorp, maakt zich zorgen: 'De constateringen zijn voor de adviesgroep en omwonenden zeer zorgwekkend, nu ook siliciumcarbide vezels op grotere afstand tot in de woonkernen zijn aangetroffen', schrijft het in een eerste reactie.
Directeur Richard Middel van ESD-SIC kan nog niet inhoudelijk reageren, omdat het bedrijf het rapport nog niet heeft gekregen.

Boetes van tafel

De provincie wil dat ESD de uitstoot van de vezels terugbrengt naar nul en legde het bedrijf boetes op van 250.000 euro per overtreding. Die boetes zijn vorige maand door de rechter voorlopig van tafel geveegd. ESD moet nu eerst een aparte vergunning aanvragen om de vezels uit te mogen stoten.

Blazers

Het Farmsumer bedrijf met zo'n honderd medewerkers, stoot de siliciumcarbide vezels uit tijdens stofexplosies, zogenoemde blazers, en tijdens het normale productieproces.
Het bedrijf heeft maatregelen genomen om de uitstoot te beperken, waardoor het naar eigen zeggen afscheid moest nemen van vijf medewerkers. ESD broedt daarnaast op nieuwe mogelijkheden om de uitstoot te reduceren.
Aanvankelijk meldde TNO dat de vezels ook in Farmsum en Wagenborgen zijn gemeten. Dat bleek een verkeerde conclusie te zijn in het rapport. Op 18 juli kwam TNO met een aanvulling, waarop het onderzoeksinstituut aangeeft dat de vezels alleen in Borgsweer zijn gemeten. Wel bestaat de mogelijkheid dat de vezels ook in Farmsum en Wagenborgen terechtkomen.