Instellingen

Intrillen damwanden Ring Zuid begonnen: 'Er zijn nog geen klachten binnengekomen'

Het intrillen is begonnen
Het intrillen is begonnen © Robert Pastoor/RTV Noord
De eerste damwanden bij de zuidelijke ringweg in Groningen zijn de grond in. Dinsdagochtend om 7.00 uur is er begonnen met het intrillen van de platen die er voor moeten zorgen dat er uiteindelijk een tunnel gebouwd kan worden.
Het intrillen van de damwanden gaat gepaard met veel geluid en trillingen.
'De omgeving merkt dit. Je moet harder praten en je voelt de trillingen. Mensen merken dit zowel binnenshuis als buitenshuis', laat André Bakema van Combinatie Herepoort weten.

Geluidsmeters

Combinatie Herepoort heeft elf trillingsmeters en negen geluidsmeters geplaatst om er zeker van te zijn dat ze niet boven de norm komen. Daarnaast is er een loket geopend waar mensen informatie kunnen inwinnen en klachten kunnen indienen.
'Tot nu toe zijn er zeven telefoontjes geweest. Allemaal zeer informatieve telefoontjes, nog geen enkele klacht is er binnengekomen', zegt Bakema.

'Alle begin is lastig'

Op de eerste dag liggen ze nog niet op schema, maar Bakema gaat ervan uit dat ze het redden om binnen zes weken klaar te zijn met het intrillen. 'Dit markeert de start van de nieuwbouw van de tunnel. We moeten tien platen per dag de grond intrillen, dat redden we deze eerste dag niet. Alle begin is lastig.'
In 2024 gaan de damwanden er weer uit. Dan moet de tunnel klaar zijn.