Instellingen

Groningers hebben voorkeur voor buitenland, maar Waddeneilanden zijn ook populair

Groningers gaan graag naar Spanje, bijvoorbeeld naar de stranden van Tenerife
Groningers gaan graag naar Spanje, bijvoorbeeld naar de stranden van Tenerife © Jeroen Berkenbosch/RTV Noord
Veel Groningers maken nog altijd een reis naar het buitenland. En onder de reizigers in eigen land zijn de Waddeneilanden populair. Dat blijkt uit een enquête gehouden door RTV Noord.
Deze week is de zomervakantie begonnen en bij RTV Noord wilden we graag weten wat jij doet tijdens deze periode.

Resultaten van de enquête:

889 mensen hebben de enquête ingevuld
83,6 procent daarvan gaat op vakantie
8,9 procent daarvan gaat niet op vakantie
7,5 procent weet nog niet of ze op vakantie gaan
Van alle respondenten die op vakantie gaan vertrekt 77 procent naar het buitenland en blijft 23 procent in Nederland.

Top 3 over de grens

Frankrijk
Duitsland
Spanje
Dat Frankrijk en Duitsland vaak genoemd worden als buitenlandreizen is misschien geen verrassing. Het ligt dicht bij huis en dat geven een aantal respondenten ook als reden op. Verder zijn de redenen: 'Die Natur ist da sehr schön' en 'Altijd mooi weer in Frankrijk, mooi landschap, en leuke dorpjes en stadjes'.

Wadden populair

Opvallend is dat de Waddeneilanden populair zijn bij Groningers die in Nederland vakantie vieren.
Voor een aantal zijn de Wadden met de paplepel ingegoten. 'Ik kom al mijn hele leven op Terschelling en dit gaat ongeveer de veertigste keer worden. Mijn ouders kwamen er ook al', zegt iemand over Terschelling.
'Wij komen hier al zolang ik leef', zegt een ander over Ameland. En over Schiermonnikoog zijn een aantal ook te spreken. 'Prachtige natuur en waar je het gevoel krijgt echt even weg te zijn van de bewoonde wereld.'

Thuisblijvers

Ook zijn er mensen die niet op vakantie gaan of kunnen. Verhuizing, verbouwing en omdat het thuis gewoon beter is dan op vakantie. 'Ik heb een hekel aan massatoerisme en in de stad is het nu heerlijk rustig.'
Eén van de respondenten geeft aan dat het in de tuin altijd heerlijk vertoeven is en dat er daarom geen vakantie nodig is. Weer een ander schrijft: 'Niks beter as Thoes!'
Een aantal thuisblijvers laat weten geen geld te hebben voor een vakantie. Ook blijft iemand thuis omdat er aardbevingsschade is en dat opgelost moet worden.
Een ander laat weten niet op vakantie te gaan omdat diegene past op de honden van mensen die wél gaan.

Woar bist?

Om een beeld te geven van Groningers en hun vakantie beginnen we bij RTV Noord op onze kanalen met de miniserie 'Woar bistoe den?' en volgen we de belevenissen van vakantievierend Groningen.
Heb je zelf nog een leuk vakantieverhaal waar we aandacht aan moeten besteden? Stuur dan een mail naar vakantie@rtvnoord.nl.