Instellingen

Raad van State: Vergunning vastgoedbroers Kaynar terecht ingetrokken

De vastgoedbroers Kaynar willen appartementen realiseren in de Groninger Papengang.
De vastgoedbroers Kaynar willen appartementen realiseren in de Groninger Papengang. © Google Street View
De gemeente Groningen heeft de vergunning van Centavos Investment BV, voor de bouw van een horeca- en appartementengebouw aan de Papengang, terecht ingetrokken. Dat heeft de Raad van State besloten na een hoger beroep.
De vergunning werd ingetrokken op basis van een Bibop-advies (bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) over de Groningse ondernemer B. Kaynar. De gemeente verdenkt hem namelijk van belastingfraude. 
De gemeente was benieuwd naar de achtergrond van Kaynar naar aanleiding van een aanvraag die hij drie jaar geleden deed voor de verbouwing van een pand aan de Verlengde Hereweg.

Voorbarig

Centavos, dat voorheen Kaynar Holding BV heette, vindt dat de gemeente te voorbarig is met de intrekking van de vergunning, omdat de door de Belastingdienst opgelegde boetes nog voor de rechter worden aangevochten. De Raad van State zegt hierover dat Centavos bij de gemeente een nieuwe vergunning kan aanvragen als blijkt dat de fiscale boetes onterecht zijn opgelegd.
De gemeente en de vastgoedbroers liggen al langer met elkaar overhoop. Burgemeester Den Oudsten zei eerder dat de broers Kaynar hun geld verdienen 'op een manier waar je grote vraagtekens bij kunt zetten'.