Instellingen

Streep door uitbreiding industrieterrein Oosterhorn

Op industrieterrein Oosterhorn bij Delfzijl mag er geen uitbreiding plaatsvinden.
Op industrieterrein Oosterhorn bij Delfzijl mag er geen uitbreiding plaatsvinden. © Google Street View
Industrieterrein Oosterhorn bij Delfzijl mag niet verder uitbreiden. Volgens de Raad van State leidt uitbreiding mogelijk tot een te hoge neerslag van stikstof in de natuur.
Het bestemmingsplan waar de gemeenteraad van Delfzijl in november 2017 akkoord voor gaf, is door het besluit van de Raad van State van tafel geveegd.
Wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) zag dat naar eigen zeggen al een beetje aankomen toen de Raad van State het Programma Aanpak Stikstof (PAS) naar de prullenbak verwees. 'Maar toch is het nieuws een fikse tegenvaller', zegt hij.
'We hadden eigenlijk gehoopt dat de Raad van State zou wachten tot het Rijk met bepaalde oplossingen kwam om dat programma uit de mineur te halen', gaat Rijzebol verder. 'De consequentie is dat het bestemmingsplan nu stilstaat en niet meer van toepassing is.'

Ontwikkelen

Binnen het bestemmingsplan zouden de huidige bedrijven op het industrieterrein zich verder kunnen ontwikkelen. Ook kwam er ruimte voor nieuwe bedrijven en een windpark.
'Er staan niet alleen nieuwe bedrijven in de rij om te investeren, wij zijn ook bezig om het industrieterrein te vergroenen', vertelt de wethouder. Door het besluit van de Raad van State moet ook dat duurzaamheidsproces stopgezet worden. 'En dat komt wel weer op de rails, maar het uitstel is uitermate vervelend.'
Dat er op Oosterhorn een te hoge uitstoot van stikstof in de natuur terechtkomt, klopt volgens Rijzebol niet helemaal. 'Die uitstoot is heel minimaal, alleen de manier hoe dat vergund is, is niet juist', benadrukt hij.

Uitwegen

De zaak bij de Raad van State werd aangespannen door de vereniging Burgerinitiative Saubere Luft Ostfriesland, Gasunie en Vereniging Zuivere Energie in Vlagtwedde. Rijzebol kijkt niettemin naar mogelijkheden om nog een mouw aan het besluit te passen.
'Wij gaan in overleg met Provincie, Groningen Seaports en het bedrijfsleven om hier samen uit te komen en daar nemen we omgevingscommissies ook in mee. Daarnaast heb ik begrepen dat het Rijk inmiddels een commissie heeft gevormd om uitwegen te zoeken voor zulke besluitvormingen', aldus de wethouder.