Instellingen

Stadjer aan de slag als speciale 'religiegezant' voor Buitenlandse Zaken

Jos Douma
Jos Douma © Twitter/Jos Douma
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft sinds deze week een speciaal gezant voor religie en levensovertuiging. Jos Douma, Stadjer en diplomaat, moet 'de rechten van gelovigen en niet-gelovigen hoog op de internationale agenda houden', meldt het ministerie.
'Binnen de mensenrechten is geloof een onderwerp dat wereldwijd meer aandacht nodig heeft. En dan gaat het niet alleen om de rechten van bijvoorbeeld christenen, moslims of hindoes. Het recht om niet te geloven is net zo belangrijk', aldus Douma.
De protestant Douma was eerder ambassadeur in Slovenië, Iran en Georgië.

Samenwerken

Hij zal nauw samenwerken met mensenrechtenambassadeur Bahia Tahzib-Lie. Zij blijft volgens het ministerie het 'boegbeeld' van het Nederlandse mensenrechtenbeleid in het buitenland. De gezant heeft wel een vergelijkbare rang en positie als een ambassadeur.
Volgens het ministerie worden mensen steeds vaker vervolgd op grond van hun religie of geloofsovertuiging.

Washington

Douma is donderdag en vrijdag samen met minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) bij een internationale conferentie in Washington over geloofsvrijheid. De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Er komen zo'n duizend religieuze en maatschappelijke leiders, academici en overheidsfunctionarissen.