Instellingen

Politie houdt 26 jonge Stadjers aan wegens berovingen en mishandelingen

Er zijn ook aanhoudingen verricht voor de straatbranden in Paddepoel
Er zijn ook aanhoudingen verricht voor de straatbranden in Paddepoel © Dennis Venema
De politie heeft sinds maart 26 verdachten aangehouden voor verschillende straatroven, mishandelingen en diefstallen van scooters in de stad Groningen.
De verdachten zijn allemaal Stadjers tussen de 13 en 20 jaar oud.
Sinds maart werkt er een apart rechercheteam aan het dossier. Ook is er extra toezicht ingezet in wijken in het noorden van de stad.

Mishandelingen

Aanleiding voor de extra politiecapaciteit waren een aantal mishandelingen, vrij kort na elkaar. Op 13 februari werd bij het tunneltje aan de Beijumerweg een 18-jarige man mishandeld door een groep van ongeveer twintig jongeren.
Later die week, op 17 februari, werd een persoon mishandeld op de Sluiskade. Hierbij werd er ook gedreigd met een vuurwapen. Weer een dag later werd een man bij een verkeersruzie op de Friesestraatweg op zijn hoofd geslagen met een hamer.
Voor alle drie mishandelingen zijn nu verdachten aangehouden.

Straatbranden tijdens jaarwisseling

In totaal zijn drie verdachten opgepakt voor de straatbranden tijdens de jaarwisseling in de Voermanstraat in Paddepoel. Hulpverleners werden die avond bekogeld met zwaar vuurwerk.
Het lijkt erop dat de jongeren uit waren op status en geld
Politiewoordvoerder

Scooterdiefstal

Bij sommige verdachten werden onderdelen van gestolen scooters teruggevonden. De politie vermoedt dat er tientallen scooters zijn gestolen in de stad. Het onderzoek hiernaar loopt nog. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

'Sneeuwbaleffect'

Ieder incident werd apart onderzocht, vertelt een politiewoordvoerder. 'De zware mishandelingen hadden wel overeenkomsten. In dit geval werkte het als een sneeuwbaleffect. Doordat we bepaalde jongeren aanhielden, konden we ook andere arrestaties verrichten.'
De politie kreeg de jongeren in beeld door onder meer signalen uit de wijk. Hieruit bleek dat vooral jongeren uit het noordelijk deel van de stad bij de incidenten betrokken waren. 'Het lijkt erop dat ze uit waren op status en geld', aldus de politiewoordvoerder.

Overvallen cafetaria's

De politie onderzoekt nog of er een link is met de gepleegde overvallen op pizzeria's en cafetaria's in Stad. 'Maar daar kunnen we niet lukraak vragen over gaan stellen. Hier moet wel aanleiding voor zijn.'
De agenten blijven voorlopig actief in de verschillende wijken.