Instellingen

Je kunt weer zwemmen in de Hoornseplas

De Hoornseplas in Groningen
De Hoornseplas in Groningen © Mario Miskovic/RTV Noord
Er kan weer in de Hoornseplas in de stad Groningen worden gezwommen. Het negatieve zwemadvies, dat bijna drie weken van kracht was, is opgeheven.
Eind juni kreeg de provincie diverse meldingen binnen van mensen die last kregen van zwemmersjeuk nadat ze in het water waren geweest. Die jeuk kan leiden tot rode plekken en bultjes op het lichaam. De jeuk ontstaat doordat de larven van een wormsoort de huid binnendringen en dat kan leiden tot een allergische reactie.

Actie ondernemen

Volgens Meerschap Paterswolde moet zwemmersjeuk eerst geconstateerd worden door een GGD-arts, die dat vervolgens meldt aan de provincie. 'Als er meerdere klachten over zwemmersjeuk binnen komen, ondernemen wij actie', vertelt Karin Hunziker.
'Daarop hebben wij waterplanten in de Hoornseplas gemaaid en slakken gevangen, het vaste protocol voor zwemmersjeuk', gaat ze verder. Die slakken worden onderzocht op larven die zwemmersjeuk veroorzaken. 'We kwamen echter maar 24 slakken tegen, waarvan niet één besmet was.'

Verbazing

'Dat verbaasde ons ook', zegt Hunziker. 'We vermoeden dat door het maaien van de waterplanten al heel veel slakken zijn verwijderd. Toen we de provincie hierover hebben ingelicht, hebben zij besloten om het negatieve zwemadvies voor de Hoornseplas weer op te heffen', aldus Hunziker.
Het negatieve zwemadvies is nog wel steeds van kracht aan de noordrand van het Oldambtmeer bij Midwolda, zwemlocatie Langebosch bij Veendam, het zeestrand bij Termunten en zwemplas Wedderbergen bij Wedderveer.