Instellingen

Lepelaar strijkt neer in Winschoten; 'Dit nest is echt bijzonder' (update)

De lepelaar in het Winschoter Stadspark.
De lepelaar in het Winschoter Stadspark. © Rein Hofman/Gemeente Oldambt
Winschoten is sinds kort een aantal inwoners rijker. Een lepelaar is met een nestje jongen gespot in het Stadspark van de Molenstad.
Volgens boswachter Jaap Kloosterhuis is het erg bijzonder dat lepelaars in het park nestellen. 'Dit is een boomnest. Normaal nestellen ze op de grond op de Waddeneilanden. Alleen in Noord-Holland kennen we nog zo'n paartje dat in een boom is genesteld'.

Het gaat goed met de lepelaar

De kans dat je ze behalve in het Lauwersmeergebied ook op andere plekken in onze provincie ziet, is steeds groter. 'Het gaat namelijk goed met de lepelaar', zegt Kloosterhuis. 'Maar bijna altijd gaat het dan om paartje met jongen dat van de eilanden komt. Dit nest in Winschoten is echt bijzonder. Kennelijk is het er rustig en is er voedsel voldoende aanwezig..'

Denemarken

Volgens Kloosterhuis is het de bedoeling van de lepelaars om voedsel te vinden in het Lauwersmeergebied of op de Waddeneilanden. Dat is dicht bij zee, maar als het daar te druk is, trekken ze de provincie in.
Het gaat volgens de boswachter zelfs zo goed met de vogel, dat lepelaars - die normaal gesproken in het voorjaar vanuit Spanje of Portugal naar Nederland komen - doorvliegen naar Denemarken.

Gemeente is blij

In Winschoten zijn twee lepelaars neergestreken, die inmiddels een aantal jongen hebben. 'Het is wel oppassen geblazen, want als er teveel mensen komen kijken, kunnen ze ook zomaar weer vertrekken.'
De gemeente Oldambt is blij dat de lepelaar 'succesvol heeft gebroed in het Stadspark'.