Overlast door plastic van aardbeienkweker, maar de kweker kan niet zonder

Het plastic over de aardbeien van kweker Jelte Plas is sommige bewoners van de wierde Rottum een doorn in het oog. De SP in de gemeenteraad van Het Hogeland trekt aan de bel.
'Er zijn klachten over het geritsel van het plastic, het beeld dat het plastic geeft en er wordt geklaagd over verkeersoverlast', zegt Linda Visser van de SP. Volgens het raadslid zijn er klachten van in ieder geval drie inwoners. 
Eén van de inwoners zegt dat er soms ook losse stukken afdekplastic in haar tuin liggen. Net als de andere klagers wil ze anoniem blijven; 'Het is hier een kleine gemeenschap'.

Het oogt niet fraai

Aardbeienkweker Jelte Plas, die dit jaar is begonnen met het kweken van aardbeien in Rottum, kan zich wel iets voorstellen bij de klachten. 'Het oogt inderdaad niet fraai. Het uitzicht is anders en dat ervaren wij zelf ook. Hier groeide vroeger gras.' 

Niet zonder plastic

Maar de aardbeienkweker kan niet zonder het plastic. 'Als we de aardbeien niet met plastic afdekken kunnen we ongeveer 50 procent van de oogst weggooien. De aardbeien worden dan onder meer beschadigd door het weer.'

Gemeente het Hogeland

De gemeente Het Hogeland is bezig met de zaak. Er wordt uitgezocht of er een vergunning moet worden aangevraagd. Begin deze week kreeg de aardbeienboer bezoek van ambtenaren van de gemeente.