Gemeente en provincie in beroep tegen gaswinning Pieterzijl-Oost

Een eerder protest tegen fracking
Een eerder protest tegen fracking © Marco Grimmon/RTV Noord
De NAM moet het plan laten varen om gas te winnen in Pieterzijl-Oost. Die oproep doen de provincie Groningen, de gemeente Westerkwartier en de dorpsverenigingen van onder andere Kommerzijl, Niezijl, Pieterzijl en Grijpskerk.
In 2015 werd vanuit het gasveld Warfstermolen in Friesland het gasveld van Pieterzijl Oost ontdekt. Het is een klein gasveld met 300 miljoen kuub gas. Om het gas efficient te winnen is er fracking nodig.
De gemeente en de provincie zijn tegen het ontwikkkelen van nieuwe gasvelden. Daarnaast willen ze niet dat er gebruik gemaakt wordt van fracking.

Grijpskerk

De gemeente Westerkwartier en de vier dorpsbelangenverenigingen doen daarnaast een oproep aan de NAM om 'de intentie om gas te winnen bij de locatie Grijpskerk te heroverwegen'. Volgens hen is er te weinig draagvlak voor.

Wat is fracken?

Fracken is een methode waabij onder hoge druk water, zand en chemicaliën in gashoudend gesteente worden gespoten. Daardoor ontstaan er scheuren in de steenlaag en kan het vrijkomende gas gemakkelijker uit de bodem worden gehaald.
Volgens De NAM is de methode veilig. Tegenstanders wijzen op de (mogelijke) nadelen voor het milieu. Bovendien zijn ze bang dat door fracking de kans op aardbevingen toeneemt.