Instellingen

'Het orgel van de Martinikerk is echt on-ge-loof-lijk'

© RTV Noord
Het orgel van de Martinikerk in Stad is het mooiste orgel van Nederland. Het staat op nummer één in een top-vijftien van orgels opgesteld door de Volkskrant.
Volgens de krant is het orgel van de Martinikerk 'on-ge-looflijk'. 'Het woord meesterwerk is niet toereikend om dit orgel recht te doen', gaat de krant verder. 'De volle klank laat alles trillen en tintelen. De fluitstemmen zijn magistraal.'
De Martinikerk is overigens niet het enige Groningse orgel in de top-vijftien van de Volkskrant. Op plek vier staat het Schnitger-orgel van de kerk in Noordbroek en op plek dertien staat het orgel van de Mariakerk van Krewerd.

'Het ruigste en het rauwste'

Groningen is volgens de Volkskrant de orgelprovincie van Nederland, vooral door het grote aantal Schnitger-orgels. Ook het orgel in Noordbroek is van Schnitger. Omdat het deze maand driehonderd jaar geleden is dat deze orgelbouwer overleed, is er volop aandacht voor juist de Schnitger-orgels.
Over het orgel van Krewerd schrijft de krant: 'Het is het ruigste en rauwste van ons land. Het heeft genoeg power om u mee omver te blazen. Beluister dit oerorgel en waan u in een andere tijd.'