Geduld Ten Boersters wordt op de proef gesteld: versterking wéér vertraagd

Huizen aan de Fazanthof in Ten Boer
Huizen aan de Fazanthof in Ten Boer © Jos Schuurman/FPS
De bewoners van de Fazanthof in Ten Boer zijn er zo langzamerhand helemaal zat van. Donderdagavond kregen ze voor de zoveelste keer het bericht dat de versterking van hun woningen langer gaat duren.
In de straat staan dertig woningen die allemaal gesloopt en opnieuw gebouwd moeten worden. Maar het lijkt de Ten Boersters simpelweg niet gegund. Sinds 2015 zijn ze al bezig en vanaf dat moment krijgen ze met tegenslag op tegenslag te maken.

Langere levertijd

In een brief van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) aan de bewoners staat dat de benodigde funderingspalen 'een langere levertijd' hebben dan verwacht. En de palen kunnen volgens bouwbedrijf Geveke pas besteld worden als het ontwerp klaar is in november.
Het gevolg: de planning schuift op. 'Dit heeft directe gevolgen voor de opleverdatum van uw nieuwe woning', zo staat in de brief.
Alleen al in het afgelopen jaar is de versterking van de Fazanthof meerdere keren vertraagd:
Eerst is het überhaupt de vraag wat er met de huizen gaat gebeuren, omdat de versterkingsaanpak door minister Eric Wiebes (VVD) wordt gepauzeerd. Wanneer duidelijk is dat de versterking van de Fazanthof verder kan, zegt toenmalig NCG Herman Sietsma dat er deze zomer gebouwd kan worden.
Maar niets is minder waar. De planning blijkt te ambitieus en er komt gedoe met het Centrum Veilig Wonen over de aanbesteding. Twee van de drie aannemers dreigen zich terug te trekken. Na flink wat getouwtrek komt het toch goed en hebben de bewoners eindelijk perspectief.
De bewoners van de Fazanthof moeten nog voor de kerst over naar hun wisselwoningen. Althans, daar gaan ze vanuit. Tot donderdagavond de volgende tegenslag in de e-mailbak verschijnt: wéér vertraging.

Alternatieven zoeken

Meerdere bewoners spreken hun ongenoegen uit over de nieuwste vertraging. Ze geloven niet dat de heipalen een probleem kunnen zijn, omdat ze meermaals hebben gevraagd naar de beschikbaarheid van bouwmaterialen. Toen werd gezegd dat er geen problemen waren.
De bewoners willen met de Nationaal Coördinator Groningen in gesprek over alternatieve paalsystemen die geen lange levertijd kennen in de hoop dat de vertraging dan zo veel mogelijk beperkt wordt.
Een woordvoerder van de NCG zegt dat Geveke en de NCG 'er alles aan doen' om waar mogelijk te versnellen. 'De definitieve keuze tussen prefab palen en mortelschroefpalen moet nog worden gemaakt. Bij deze keuze wordt ook de werkvoorbereidingstijd, inclusief bestel- en levertijden van beide materialen, afgewogen.'

Planning

Als de sloop en nieuwbouw vanaf nu volgens schema verloopt, dan worden de nieuwe aardbevingsbestendige huizen aan de Fazanthof in mei 2021 opgeleverd. Maar met alles wat er de afgelopen jaren is gebeurd, durft niemand daar blind vanuit te gaan.