Video: Waarom je niet lekker kunt doorrijden bij Marum

Op de A7 kun je het gaspedaal momenteel een stuk minder diep intrappen dan normaal gesproken. Waarom eigenlijk?

Werken op zeven meter diepte

'Als wij de huidige duikers niet vervangen, kan de bodem wegzakken. Dan kun je ernstige ongelukken krijgen op de A7.' Dat zijn de woorden van aannemer Harry Kamphuis die de komende weken bezig is met het vervangen van vier duikers.
Dat zijn ondergrondse buizen waar water doorheen stroomt. Om de huidige duikers te vervangen, is een enorm gat gemaakt in de snelweg. 'Wij werken op zeven meter diepte', vertelt de aannemer.

Verouderde buizen

De huidige buizen zitten zo'n veertig jaar in de grond, maar moeten vervangen worden. Dat bleek uit een inspectie van Rijkswaterstaat. 'Er is groot onderhoud nodig. De asfaltering moet gedaan worden, er is onderhoud nodig aan de bermen, goten, vangrails en belijning en de duikers moeten dus worden vervangen.' Dat zijn de woorden van Janneke Dobbinga van Rijkswaterstaat.
Aannemer Kamphuis zag direct waar Dobbinga het over had. 'Je ziet roestplekken en er zijn kleine lekkages. Ze zijn simpelweg aan het einde van hun levensduur. De nieuwe buizen die wij gaan plaatsen, hebben een levensduur van honderd jaar. Daar hoeven wij voorlopig niet aan te komen.'

Weg versmald

Voor die werkzaamheden er op zitten, moet nog een aantal weken aangepoot worden. Tot die tijd moeten automobilisten hun gaspedaal iets minder diep intrappen. Zowel het verkeer dat vanuit Stad komt als het verkeer dat richting Stad gaat, wordt over één kant van de A7 geleid. De maximumsnelheid is zeventig kilometer per uur.
Dobbinga: 'Het gaat goed. Er zijn twee versmalde rijstroken. Het is veilig, mits mensen zich aan de snelheid houden en niet inhalen. Maar ik heb wel eens gedacht: oh, als het maar goed gaat.'
'Dan zie je een automobilist die twijfelt en tóch inhaalt, maar de rijstroken zijn zo smal. Dus haal geen vrachtwagens in', is het advies van Dobbinga.

Op tijd klaar?

Op 26 augustus zijn nagenoeg alle werkzaamheden afgerond. Tussen die datum en 30 augustus vinden afrondende werkzaamheden plaatst. Die worden 's nachts uitgevoerd.
Kamphuis gaat ervan uit dat hij niet te maken krijgt met vertragingen. 'Wij krijgen het binnen de gestelde tijd af. Je kunt in de grond nooit zien wat je tegenkomt, maar de klus is gepland op werkdagen. De avonden en weekenden dienen als buffer om tegenvallers op te vangen. Een soort plan B, maar dat moet je toch achter de hand hebben', zegt Kamphuis.
'Wij zijn zeker weten op tijd klaar', besluit de aannemer.