Instellingen

Nationaal hitteplan afgekondigd: het kwik gaat richting 40 graden

Het kwik gaat vandaag richting de 40 graden.
Het kwik gaat vandaag richting de 40 graden. © ANP
Het RIVM heeft het Nationaal Hitteplan voor Nederland afgekondigd. De komende dagen lopen de temperaturen mogelijk op tot 40 graden. Vanwege de hitte besloot het KNMI code oranje af te geven voor het hele land, met uitzondering van de Waddeneilanden.
De hitte kan voor mensen met een kwetsbare gezondheid tot problemen leiden, zo laat het gezondheidsinstituut weten. Ook mensen in goede gezondheid kunnen met deze temperaturen klachten krijgen, zoals een zonnesteek.

Let extra op kwetsbare mensen

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico's die dit met zich mee kan brengen. Het is ook een oproep om extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby's, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is de hitte gevaarlijk.
'Deze mensen en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby's en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken', stelt het RIVM.

Oververhitting

Het instituut adviseert om goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid.
Het gezondheidsinstituut adviseert om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en jezelf goed in te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanningen te beperken.