Instellingen

RDW doet aangifte van handel in privégegevens automobilisten

'Dieven kunnen via een kenteken op Schiphol zien, wie er op vakantie is'
'Dieven kunnen via een kenteken op Schiphol zien, wie er op vakantie is' © ANP
Op internet wordt mogelijk gehandeld in de privégegevens van Nederlandse automobilisten. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW), met vestigingen in Groningen en Veendam, heeft aangifte gedaan bij de politie.
Dat liet de organisatie dinsdag weten na een bericht van RTL Nieuws.

Eigenaar via kenteken te achterhalen

Volgens RTL is het mogelijk om te laten uitzoeken wie de eigenaar van een voertuig is, aan de hand van het kenteken. Dat zou 50 tot 150 euro kosten.
Het achterhalen van de eigenaar achter een kenteken kan op verschillende manieren worden misbruikt, melden experts aan RTL Nieuws. Zo kunnen dieven bijvoorbeeld de eigenaren van dure auto's op de parking bij Schiphol achterhalen, zodat ze weten dat die mensen op vakantie zijn. Daarna kunnen ze inbreken bij hun huis. Ook kan de informatie gebruikt worden voor lastigvallen en intimidatie.

'Meerdere keren per week'

De handvol accounts die nu actief zijn in het aanbieden van persoonsinformatie achter kentekens, zeggen tegen RTL Nieuws dat ze dat meerdere keren per week doen.
RDW weet nog niet hoe kwalijk de praktijk is: 'We moeten eerst uitzoeken wat er precies gebeurt, of deze mensen de informatie rechtstreeks uit de RDW-registers halen.'

Ook andere organisaties hebben toegang

De RDW is niet de enige instelling die toegang heeft tot het kentekenregister. De politie, de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau en gemeenten kunnen de gegevens ook zien.
De RDW beheert 11,5 miljoen Nederlandse kentekens. Het registreert niet alleen de technische gegevens van het voertuig, maar ook de naam, adres en woonplaats van de eigenaar.
In het register staan alle voertuigen in Nederland die een kenteken moeten hebben. Dat zijn auto's, bestelbussen, vrachtauto's, bussen, bromfietsen, motoren, aanhangers, caravans, vrachtwagenopleggers en snorfietsen.