Op vakantie in Spanje: 'Ik barstte in tranen uit toen ik mijn einddoel haalde'

Het avontuur van Stadjer Evelyn Salomons begon vier jaar geleden. Ze besloot van Uithuizen naar het Spaanse Santiago de Compostella te lopen en te fietsen. Een tocht die zo'n 2300 kilometer lang is. Waarom? Omdat ze 'iets sportiefs' wilde doen.

Om een beeld te geven van Groningers en hun vakantie zijn we bij RTV Noord begonnen met de serie 'Woar bistoe den?' en volgen we de belevenissen van vakantievierend Groningen.

Het hele huis hangt vol met slingers. Dat hebben haar kinderen gedaan. Evelyn heeft met succes haar eindbestemming gehaald. De wandeltocht is beroemd en in de middeleeuwen liepen pelgrims deze al.

Afbeelding
Langs de route zijn stempelposten.

Maar voor Evelyn was het geen evangelische tocht maar meer een uitdaging met haarzelf: 'Ik vond het leuk om een sportieve uitdaging aan te gaan. En in plaats van het Pieterpad wilde ik dit doen.' Ze heeft de afgelopen vier jaren de zomervakantie besteed aan het maken van de tocht.

Alleen bezig met basisbehoeften

'Ik heb geen enkele dag cadeau gekregen. Het was zwaar. Het fietsen door de bergen. Dat je dan een uur omhoog aan het ploeteren bent met veel haarspeldbochten. Onderweg wordt je nederig en je wordt vanzelf een pelgrim. Je bent bezig met hele basale dingen. De dingen die je nodig hebt om door te kunnen gaan. Water, een slaapplek', vertelt Evelyn.

Drukke steden zoals Parijs maar ook het berglandschap van Baskenland is haar bijgebleven. 'Schitterend. Een woeste kust.'

Tranen

Deze zomer haalde ze haar eindbestemming. 'Ik barstte in tranen uit toen ik voor de kathedraal in Santiago stond en mijn einddoel haalde. De vreugde van dat je er bent. Ik was ook niet de enige. Veel mensen maken deze tocht en die zag ik ook hun einddoel al huilend halen. Het is toch een overwinning', vertelt Evelyn.

Afbeelding
Evelyn bij de kathedraal in Santiago.

Wat Evelyn de volgende zomervakantie gaat doen weet ze niet. In ieder geval heeft ze voorlopig even genoeg heuvels en bergen bedwongen.

Zoektocht naar vakantieverhalen

Heb je zelf nog een leuk vakantie verhaal waar we aandacht aan moeten besteden? Stuur dan een mail naar vakantie@rtvnoord.nl.

Lees ook:

- Geen reis zonder beer Bennie in het 'prachtige en fietstoegankelijke' Duitsland
- Groningers hebben voorkeur voor buitenland, maar Waddeneilanden zijn ook populair

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws