GGD: 'Koffie en thee drinken kan prima, ook dat is vocht'

Een vrouw drinkt een flesje water
Een vrouw drinkt een flesje water © Lex van Lieshout/ANP Xtra
'Kleine kinderen, chronisch zieken en ouderen'. Dat zijn volgens Martin Eggens van de GGD zijn dit de groepen waar we extra om moeten denken tijdens deze tropische dagen.
'Zorg dat ze voldoende drinken. Vooral voor de ouderen is het belangrijk om door te drinken, terwijl ze geen dorst hebben. Ze hebben een minder goed dorstgevoel', zegt Eggens.
Blijf drinken, ook als je geen dorst hebt'
Martin Eggens - GGD
Overigens geldt voor iedereen: drinken, drinken, drinken. Ook als je geen dorst hebt. Maar hoe weet je of je genoeg hebt gedronken? Je urine geeft dat antwoord.
'Is het donkerder dan normaal, dan heb je te weinig gedronken. Koffie en thee drinken kan prima, ook dat is vocht. Alcohol moet je bij oppassen, dat drijft gemakkelijker vocht af.'
Volgens Eggens hebben verzorgingshuizen het goed voor elkaar als het gaat om het koel houden van ouderen. 'Ze hebben vaak hun eigen hitteplan.'

Smog

Niet alleen de temperatuur zorgt voor problemen bij zwakkere groepen. Smog is funest voor mensen met luchtwegklachten. Inspanning vermijden en zoveel mogelijk koel binnen blijven is voor hen het devies.