En de leverancier voor waterstof in Groningen wordt... Shell

Een van de huidige bussen die rijdt op waterstof
Een van de huidige bussen die rijdt op waterstof © RTV Noord / Wiebe Klijnstra
Shell heeft de aanbesteding voor het leveren van waterstof voor de bussen in Groningen gewonnen. Eind 2020 moet het nieuwe waterstoftankstation aan de Peizerweg in gebruik worden genomen.
De bouw van een Gronings station en het aanleveren van waterstof was een voorwaarde voor het laten rijden van twintig nieuwe Qbuzz-waterstofbussen in Groningen en Drenthe.

Bussen komen verder

De waterstofbussen kunnen zo'n 350 tot 400 kilometer op een tank rijden. Dat bereik is beduidend groter dan batterijbussen, meldt het OV-Bureau, en ook zijn de nieuwe bussen een stuk lichter en zuiniger dan de huidige waterstofbussen.
Toch was het huidige station in Delfzijl, een pilotproject dat sinds december 2017 loopt, nog niet toereikend genoeg: een waterstofstation in Groningen was nodig.
Shell wil de waterstof voor de bussen produceren in Rheinland, Duitsland. Ze zegt dat te doen met 'zogeheten groene waterstof. Groen wil zeggen dat deze waterstof wordt geproduceerd met duurzaam opgewekte stroom.'

Beroep indienen

Het gaat om een voorlopige gunning van het OV-bureau. Andere partijen die hebben meegedongen naar de concessie, kunnen de komende dagen nog beroep indienen. 'Maar Shell voldeed het beste aan onze criteria', zegt een medewerker.
Gedeputeerde Fleur Gräper van provincie Groningen is blij met de gunning. 'Dit is een enorme stap. Hiermee komt het gebruik van waterstof als voertuigbrandstof uit de experimentele fase.'

Vertraging

Overigens loopt de levering van de waterstofbussen wel vertraging op. Vorig jaar hoopte de provincie en Qbuzz nog dat de bussen eind dit jaar zouden rijden. Dat lijkt nu een jaar later te worden.