Instellingen

Alle hens aan dek om de Drentsche Aa nat te houden

Meer grondwater, minder oppervlaktewater
Meer grondwater, minder oppervlaktewater © Marco Grimmon/ RTV Noord
Waterbedrijf Groningen doet er alles aan om water in de Drentsche Aa te laten staan. Het bedrijf heeft de grondwaterwinning opgevoerd, om het oppervlaktewater te sparen.
Dat is hard nodig. Het oppervlaktewater in de Drentsche Aa, de beek waar het drinkwater voor Stad en omgeving uit wordt gehaald, staat tientallen centimeters lager dan normaal.

Maatregelen

Om ervoor te zorgen dat de Drentsche Aa niet droog komt te liggen, pompt Waterbedrijf Groningen minder water uit de beek. Dat water wordt normaalgesproken opgepompt en gezuiverd, waarna het via de leidingen door de tuinslang en keukenkraan stroomt.
Om dat verlies op te vangen, is de grondwaterwinning opgeschroefd.
Doorgaan op de oude voet is namelijk onverstandig, vertelt Tabitha Petter van Waterbedrijf Groningen. 'Dat brengt risico's met zich mee. Dat kan ervoor zorgen dat de beek droog komt te liggen. Hier leven allemaal dieren in, visjes en insecten. Maar er zijn ook allemaal bijzondere bloemen en bomen. Die krijgen dan geen water.'
Alleen overgaan op grondwater is roofbouw op de toekomst
Tabitha Petter - Waterbedrijf Groningen

Grondwater

Maar als grondwater de oplossing biedt, waarom gaan wij dan niet volledig over grondwater en laten we oppervlaktewater links liggen? Dat is geen optie, vertelt Petter.
'Alleen grondwater gebruiken kan niet. Daar zijn afspraken over gemaakt. Mensen zijn niet de enige die gebruikmaken van water uit de grond. Dat wordt eerlijk verdeeld, voordat alles doodgaat en wij maar kunnen blijven leven. Alleen overgaan op grondwater is niet verantwoord, dan pleeg je roofbouw op de toekomst. Wij leven hier niet alleen.'

Bewustwording

Terwijl Waterbedrijf druk bezig is met maatregelen nemen, blijft het inwoners van onze provincie oproepen om bewust met water om te gaan.
Petter: 'Veel mensen lopen door de tuin en stappen vervolgens het zwembad in. Als je dat steeds doet, is je zwembad vies. Om nou te voorkomen dat je het zwembad steeds weer moet verschonen, kun je beter een teiltje naast het zwembad neerzetten om je voeten schoon te maken. Het zijn van die kleine dingetjes, maar je bespaart er zo veel water mee.'
Lees alles over de hitte in ons hitteblog