Instellingen

Verhitte koeien genieten van koude douche

Terwijl de meeste mensen verkoeling zoeken aan het water of onder een boom, moet er bij veel boeren een tandje bij. Zeker bij melkveehouders.
Koeien houden namelijk niet van warmte. Boer Van der Giezen uit Onderdendam zet zijn melkvee daarom onder een koude douche.

Topsport

'Je kan zien dat ze last van de warmte hebben,' vertelt melkveehouder Ard-Jan van der Giezen als hij samen met veearts Marieke Kooman uit Loppersum door de stal loopt.
'Een koe is eigenlijk een topsporter. Ze produceren per dag 34 liter melk. Door de warmte ligt dat nu een stuk lager.'

Gedraaide lebmaag of pensverzuring

De hitte van de afgelopen dagen kan bij koeien voor specifieke problemen zorgen. 'We zien veel koeien met een lebmaagverdraaïng,' vertelt de veearts.
'Door de hitte eten ze weinig ruwvoer. Brokjes krachtvoer gaan er nog wel in. Dat zijn snel verteerbare koolhydraten en die kunnen leiden tot zo'n gedraaide lebmaag of pensverzuring.' Ook ligt door de hitte een bacteriële ontsteking aan de uiers op de loer.

Uren onder de douche

Van der Giezen probeert de hitte voor zijn koeien zo dragelijk mogelijk te maken. Zo heeft hij onder meer een douche voor ze gebouwd.
'We hebben de hogedrukspuit aan het voerhek vastgemaakt. Als het zo heet is als deze dagen dan zijn er koeien die er uren onder staan. We moeten ze er soms onderweg halen om anderen ook een kans te geven,' vertelt de boer.

Geen terrasje maar extra druk

'Het is ook belangrijk dat de koeien een beetje actief blijven,' vult de veearts aan. 'De boer loopt er geregeld langs om liggende koeien omhoog te jagen zodat ze wat gaan eten.'
Kortom, voor de melkveehouder betekent de hitte niet dat ie rustig aan kan doen. 'Je denkt misschien dat de boer ook op een terrasje een biertje drinkt met dit weer. Maar we hebben het extra druk om onze dieren gezond te houden.'