Instellingen

Drie jaar cel voor steekpartij in Valthe

© SXC/Imaspy (Creative Commons)
Een 43-jarige man uit Winschoten is in hoger beroep veroordeeld tot drie jaar cel, waarvan één voorwaardelijk voor het neersteken van een man uit Nieuw-Weerdinge.
Dat deed hij vorig jaar in september tijdens de Feestweek Valthe. Het Hof in Leeuwarden ziet het als een poging tot doodslag.

Drank en drugs

In de nacht van 2 september werd de man de feesttent uitgezet, nadat hij binnen een vrouw met een mes had bedreigd. De Winschoter was erg dronken en had ook drugs gebruikt. Buiten kreeg hij het aan de stok met een groepje jongeren uit Nieuw-Weerdinge. Totaal onverwacht trok hij een mes en viel hij een 19-jarige man aan. Die raakte ernstig gewond. 

Voor het leven getekend

De jonge Nieuw-Weerdinger liep onder meer een steekwond van ruim dertien centimeter in zijn gezicht op, waardoor hij letterlijk voor het leven getekend is. Ook had hij een slagaderlijke bloeding in zijn bovenbeen. Omdat de Winschoter zo wild om zich heen aan het steken was, raakte hij ook zijn eigen kameraad in de buik. Ook hij raakte zwaargewond, maar deed geen aangifte.

Grote gevolgen

De man uit Winschoten zit sindsdien vast. In mei werd hij door de rechtbank in Assen veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één voorwaardelijk met een behandeling. Het Openbaar Ministerie, dat vijf jaar cel had geëist, ging in hoger beroep.
Twee weken geleden eiste het OM opnieuw vijf jaar. Ook het hof vindt die strafeis te hoog, maar de straf die de rechtbank oplegde, is volgens het hof te laag vanwege de ernst van het misdrijf en de grote gevolgen voor het slachtoffer.

Stoornissen

Nu heeft de Winschoter dus een jaar extra celstraf gekregen. Ook bepaalde het hof dat hij zich psychisch moet laten behandelen. De Winschoter heeft meerdere stoornissen en is al vaker veroordeeld voor geweld. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar verklaard. 
Hij moet het slachtoffer uit Nieuw-Weerdinge ruim 4.700 euro schadevergoeding betalen.