Instellingen

Rechtbank schiet Winschoter reclamebelasting af

Chris de Raaf (archief)
Chris de Raaf (archief) © RTV Noord
De gemeente Oldambt moet een voormalig ondernemer zijn reclamebelasting over 2015 en 2016 terugbetalen. Dat heeft de rechtbank geoordeeld in een zaak die oud-ondernemer Chris de Raaf had aangespannen.
Oldambt voerde de reclamebelasting in toen het betaald parkeren in Winschoten stopte. Het gebied waar binnen de reclamebelasting betaald moet worden, is beperkt tot het centrum van de stad. 

Niet eerlijk

De Raaf was destijds eigenaar van een kledingwinkel in de Langestraat. Hij vindt het naar eigen zeggen niet eerlijk dat hij als ondernemer moest meebetalen aan infrastructurele projecten in het centrum, terwijl anderen die geen reclamebelasting hoefden te betalen daar ook van meeprofiteren. De rechtbank geeft hem gelijk.
Volgens de rechtbank moet de gemeente aannemelijk maken dat iedereen die profijt heeft van de reclamebelasting, ook daadwerkelijk meebetaalt. Anders is de heffing volgens de rechter onrechtvaardig.

Aanslag van 2019

De gemeente Oldambt moet De Raaf 3500 euro aan reclamebelasting terugbetalen. Maar de gevolgen voor de gemeente kunnen groter worden als ook anderen met deze uitspraak in de hand bezwaar gaan maken tegen hun aanslag van dit jaar.
De gemeente Oldambt is verrast door de uitspraak. De gemeente gaat de uitspraak bestuderen en kijkt dan of zij overgaat tot een hoger beroep.