Proef met schadeopname door woningcorporatie loopt voorspoedig

Een huis met bevingsschade in de steigers (archief)
Een huis met bevingsschade in de steigers (archief) © Jos Schuurman/FPS
De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) is positief over de proef waarbij woningcorporaties zelf de aardbevingsschade bij hun huizen opnemen. De schadeafhandeling moet op deze manier versneld worden.
Eerder dit jaar tekenden de TCMG en de dertien woningcorporaties in het bevingsgebied een convenant waarin daarover afspraken zijn gemaakt. Maar nog niet alle corporaties doen in de praktijk ook al mee.

Proef

Woningcorporatie Lefier heeft als eerste een proef uitgevoerd met een voor schadeopnames ontwikkeld programma. Na de zomer is het de bedoeling dat nog eens vijf andere corporaties dat programma ook gaan gebruiken.
De woningcorporaties doen dan in feite zelf de hele schadeopname. De gegevens leveren ze aan de TCMG, die op basis daarvan een adviesrapport maakt. De commissie neemt daar dan een besluit over voor de schadevergoeding.

Snelheid maken

'In alle gevallen helpt dit ons met de voortvarendheid', legt een woordvoerder van de commissie uit. 'De corporaties nemen ons werk uit handen, waardoor onze onafhankelijke deskundigen met andere zaken bezig kunnen zodat die ook sneller worden afgehandeld.'
In totaal zijn er na de proef van Lefier meer dan vijfhonderd besluiten over schadevergoeding genomen en zijn ongeveer zevenhonderd meldingen nog in behandeling.

Andere corporaties

'Wij hopen natuurlijk dat de rest van de dertien corporaties ook mee wil doen met deze opname tool', want dat helpt ons enorm in het verwerken van de dossiers en het speelt ruimte vrij om schadeopnames bij andere mensen te kunnen doen.'