Kromowidjojo zorgt voor eerste Nederlandse WK-medaille: zilver

Ranomi Kromowidjojo tijdens het WK in Zuid-Korea
Ranomi Kromowidjojo tijdens het WK in Zuid-Korea © ANP
Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de voorlaatste dag van de WK in Zuid-Korea de eerste Nederlandse medaille gepakt in het 50 meterbad van Gwangju.
Net als twee jaar geleden bij de WK in Boedapest veroverde de 28-jarige Sauwerdse op de 50 meter vlinderslag in een persoonlijk record van 25,35 seconden het zilver achter Sarah Sjöström. De Zweedse prolongeerde haar wereldtitel in 25,02. Het brons ging naar Farida Osman uit Egypte (25,47). Daarmee zag het podium er precies hetzelfde uit als twee jaar geleden.

Finale 50 vrij

Amper 20 minuten nadat ze zilver had gepakt op de 50 meter vlinderslag, plaatste Kromowidjojo zich ook voor de finale van de 50 vrij.

Estafette

'Kromo' bezorgde de Oranje-equipe het eerste eremetaal op deze wereldkampioenschappen. Op de openingsdag had ze met de estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag, het onderdeel waar Oranje jarenlang tot de vaste podiumklanten behoorde, net naast een medaille gegrepen: vierde.

Geen finale 100 vrij

Zelf wist de drievoudig olympisch kampioene zich verrassend genoeg niet te plaatsen voor de finale van de 100 vrij. Op de niet-olympische 50 vlinder kon Kromowidjojo eindelijk juichen.