Instellingen

Expeditie Grunnen schiet met scherp

Deelnemers aan het airsoftevenement
Deelnemers aan het airsoftevenement © Marthijs Veldthuis/RTV Noord
'Het lijkt wel alsof we een guerillabasis binnen zijn gestapt', merkt Expeditie Grunnen-presentator Marcel Nieuwenweg op. Het team van Expeditie is beland in Munnekezijl, net over de grup in Friesland. Daar is deze zondag een airsoft-evenement.
'Wat is dat nou precies dat airsoft?' vraagt Nieuwenweg aan Jerômé Muller van airsoftvereniging ACS.

Biologisch afbreekbaar

'Airsoftwapens zijn er in alle vormen en maten. Het zijn replica's van bestaande wapens, met als verschil dat deze geweren kleine biologisch afbreekbare kogels hebben.'
Een van de deelnemers vertelt dat zijn wapen ongeveer 6500 euro kost. 'Je kan het zo gek maken als jezelf wil', vertelt Muller. 'Tussen de 100 en de 3000 ben je er wel.'

'Het zijn voornamelijk gamers'

'Wat voor mensen komen hier nou op af? Oud-militairen?', vraagt Nieuwenweg zich hardop af. 'Het zijn voornamelijk gamers, die op zondag hun computer in ruilen voor het 'echte' werk. Ik denk dat zo'n vijf á tien procent oud-militair of politie is', vertelt Muller.

Slepen met munitiekisten

Zo'n 100 personen voeren tussen 10:00 en 16:00 uur verschillende missies uit op het terrein van een verlaten munitiefabriek in Munnekezijl. In twee teams strijden de deelnemers tegen elkaar. Het ene team moet een munitiekist van A naar B verplaatsen. Het andere team moet dit voorkomen.

Oude munitiefabriek

'Hoe groot is het hier nou?', vraagt Nieuwenweg aan Muller. 'We hebben hier een terrein van 18 hectare', antwoordt Muller. Op het terrein zijn verlaten gebouwtjes en schuttersputjes gemaakt.

Even schieten

Ook Expeditie Grunnen-onliner Marthijs Veldthuis mag even schieten. 'Dit is wel vet hoor!', roept Veldthuis, terwijl hij een schietschijf probeert te raken.
Marthijs Veldthuis heeft het vizier op scherp

Expeditie Grunnen

Het team van Expeditie toert vandaag, net als elk weekend, onze provincie door. Op zoek naar het weekendgevoel van de Groninger. Zondagavond kan je de hele uitzending zien, vanaf 18.00 uur op RTV Noord.