Instellingen

Rechterlijke uitspraak reclametaks brengt doorgaan Winschoter evenementen in gevaar

Sinterklaas onderweg naar Winschoten. Komt hij dit jaar wel?
Sinterklaas onderweg naar Winschoten. Komt hij dit jaar wel? © Jeroen Bos
Als de gemeente Oldambt dit jaar geen inkomsten krijgt uit de reclamebelasting, dan is er ook geen geld om evenementen te organiseren in de Winschoter binnenstad. Die vrees heeft het bestuur van de Stichting Ondernemersfonds Centrum Winschoten (SOCW).
De stichting wordt gefinancierd uit de belastinginkomsten en krijgt zo'n 110.000 euro per jaar uit de reclamebelasting. Met dat geld worden evenementen georganiseerd die ten goede moeten komen aan de winkelstad.

Streep erdoor

Afgelopen week zette de rechtbank een streep door de Winschoter reclametaks. Die is volgens de rechter onrechtvaardig, omdat vanaf de start al duidelijk was dat niet-betalende ondernemers buiten het centrum meeprofiteren van de belastingplichtigen in het centrum van de stad.
De gemeente Oldambt moet de ondernemer die naar de rechter stapte 3500 euro aan reclamebelasting terugbetalen. Maar de gevolgen voor de gemeente kunnen groter worden als ook anderen met deze uitspraak in de hand bezwaar gaan maken tegen hun aanslag van dit jaar.
De Winschoter Langestraat (Foto: Mario Miskovic/RTV Noord)

Pas op de plaats

Voorzitter Arjan Kenter van SOCW heeft de angst dat dit ook gaat gebeuren. 'Als ze dat massaal gaan doen, dan heeft de stichting geen inkomsten. En dan?' Kenter stelt dat SOCW nu niet anders kan dan een pas op de plaats te maken. 'In tegenstelling tot sommige andere instellingen kunnen wij geen geld uitgeven dat we niet hebben', zegt hij.

Waterbei, Sinterklaas en kerst

Eind augustus staat het evenement Waterbei gepland. Daar betaalt de Stichting Ondernemersfonds Centrum Winschoten aan mee. 'Maar kunnen we dat nog wel betalen?', vraagt de voorzitter zich af. 'Het is allemaal onzeker.'
Dat geldt ook voor andere evenementen, zoals bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht. En als er geen geld komt, dan kan ook de kerstversiering in het centrum niet worden betaald.
Sommige evenementen waar SOCW aan meebetaalt zijn al achter de rug, zoals de Nacht van Winschoten, Bevrijdingsdag en Koningsdag. Kenter: 'Dat geld kan sowieso niet meer terug.'

Snel praten

Kenter verwacht dat de gemeente Oldambt het bestuur van SOCW op korte termijn bijpraat over wat er staat te gebeuren. 'En ik wil ook weten waarom we deze uitspraak überhaupt uit de pers moeten vernemen.'