Instellingen

Marineschip Groningen schiet ronddobberende vissers te hulp

Marineschip Groningen vertrekt uit de haven van Den Helder
Marineschip Groningen vertrekt uit de haven van Den Helder © ANP
Marineschip Zr. Ms. Groningen is deze week te hulp geschoten tijdens een reddingsactie voor twee vissers bij Aruba.
De Nederlandse marine pikte de twee mannen op een bootje uit zee op. Ze bleken al 18 dagen rond te dobberen. Het duo was op 6 juli een dagje gaan vissen vanuit St. Lucia, ruim 700 kilometer verderop. Omdat ze alleen een kompas hadden en geen gps, raakten ze verdwaald. Ze stonden gemeld als vermist.

Ontdekt door vliegtuig

De twee vissers werden ontdekt door een patrouillevliegtuig van de Kustwacht, die het marineschip Zr. Ms. Groningen alarmeerde. Met de boordhelikopter werden de mannen uit het bootje gehaald. Ze kregen in de helikopter al medische hulp en werden voor verdere zorg overgebracht naar Aruba.
De Groningen fungeert als stationsschip in het Caribisch gebied en voert er kustwachttaken uit.

Scheepsklok uit provinciehuis

Het schip hangt de scheepsklok, die voorheen jaren in het Groninger provinciehuis hing. Met het luiden van de bel begon de vergadering van Provinciale Staten. Nadat de bel werd teruggegeven aan de marine, kreeg de provincie een ander exemplaar in bruikleen.

Zeventiende 'Groningen'

De Groningen is één van de vier patrouilleschepen van de marine met een provincienaam. Al eeuwen zijn er marineschepen met de naam Groningen. De huidige Groningen is de zeventiende en kwam in 2013 in dienst.

Proef

De Groningen is sinds april voor een periode van twee jaar lang in het Caraïbisch gebied. Normaal is er na vier maanden aflossing door een ander schip, maar de marine wil een proef nemen met schepen die langer blijven, maar van bemanning wisselen.