Instellingen

Programma Waterbei mogelijk aangepast vanwege reclamebelasting Oldambt

Waterbei, straattheater in Winschoten
Waterbei, straattheater in Winschoten © RTV Noord
Het kan zijn dat het programma van straatfestival Waterbei in Winschoten deels op de kop gaat. Het is onduidelijk of Stichting Ondernemersfonds Centrum Winschoten (SOCW) een bedrag van tienduizend euro wel of niet kan investeren.
De onduidelijkheid is ontstaan door een rechtszaak over de reclamebelasting die ondernemers in het centrum van Winschoten betalen.
Het festival gaat door dit jaar, in welke vorm dan ook
Reinder Klein - organisator Waterbei
'Maar in welke vorm dan ook, het festival gaat dit jaar door!', zegt organisator Reinder Klein stellig. Waterbei wordt georganiseerd op 30 en 31 augustus.

In bezwaar gaan

Een deel van de ondernemers die in het stadscentrum een onderneming hebben betaalt reclamebelasting aan de gemeente. Hoe verder de ondernemer uit het centrum zit, hoe minder ze belasting hoeven te betalen.
Een deel van dit geld gaat naar de gemeente Oldambt. Een ander gedeelte gaat naar SOCW, waarmee activiteiten gefinancierd worden. Een van die activiteiten is Waterbei. Het is alleen onduidelijk hoe veel geld dit jaar hiervoor beschikbaar komt.

Rechtszaak

Die onzekerheid is ontstaan door de zaak die oud-ondernemer Chris de Raaf heeft aangespannen tegen de gemeente Oldambt. Hij vindt dat hij onterecht reclamebelasting heeft betaald en kreeg gelijk van de rechter.
Die uitspraak kan ertoe leiden dat meerdere ondernemers in bezwaar gaan tegen de reclamebelasting die zij betalen. Daarvoor hebben zij nog twee weken de tijd.
Als meer ondernemers bezwaar maken tegen de belasting en gelijk krijgen, dan kan betekenen dat er dit jaar minder geld binnenkomt bij zowel de gemeente Oldambt als bij SOCW.
Als wij tienduizend euro minder krijgen, kunnen we ook minder evenementen organiseren
Reinder Klein - organisator Waterbei

Ander programma

Door die onzekerheid weet de SOCW niet of zij überhaupt wel tienduizend euro kunnen bijdragen aan Waterbei. Vervelend, vindt Reinder Klein. Hij is kartrekker van het festival.
'De vrijdagavond van 30 augustus staat al helemaal vast en is volledig gefinancierd. Wij zitten alleen nog wat te zoeken met de zaterdag. Wij willen het liefste Winschoten helemaal vol hebben, maar als wij tienduizend euro minder krijgen, kun we ook minder evenementen organiseren.'
Klein kan niet zeggen welke activiteiten het eventueel geschrapt moeten worden. Volgende week maandag wordt daarover vergaderd. 'Maar hoe dan ook, er zijn activiteiten genoeg', zegt Klein. De exacte programmering zoals die nu staat voor zaterdag 31 augustus kan Klein niet prijsgeven.

Reclamebelasting moet blijven

De laatste maanden van dit kalenderjaar wordt druk gesproken over nieuwe afspraken rondom de reclamebelasting. De nieuwe afspraken moeten, als alle partijen eruit komen, gaan gelden vanaf 1 januari 2020.
Klein hoopt dat de reclamebelasting blijft bestaan. 'Er zijn inkomsten nodig om dit te organiseren. Je moet het financieel rond krijgen, hoe dan ook. Ik wil dat Waterbei jaren bestaan blijft. Dat blijft het streven!'
Volgens de kartrekker heeft het festival namelijk een grote invloed op Winschoten en omgeving. 'Waterbei is zo'n grote naam in de drie noordelijke provincies, daar sta je versteld van. En ondernemers zijn ook erg tevreden. Dat is belangrijk in deze tijd', zegt Klein.