Anti-windmolenvoorman Jan Nieboer vrijgelaten, maar blijft verdachte

© RTV Noord
Jan Nieboer uit Tweede Exloërmond, boegbeeld van actiegroep Platform Storm, komt weer op vrije voeten. Dat heeft het Openbaar Ministerie woensdag aan het eind van de middag laten weten. Hij blijft wel verdachte.
Mede-activist Jan H. uit Meeden blijft wel langer vastzitten. Zijn voorarrest is met zestig dagen verlengd. Dat is gelijk het maximum; daarna moet zijn zaak aan een rechter worden voorgelegd.

Dreigbrieven en asbest

Nieboer en H. worden verdacht van betrokkenheid bij het verspreiden van dreigbrieven en het dumpen van asbest uit protest tegen de bouw van windmolenparken bij Meeden en in de kop van Drenthe.

Bewijs

De rechter-commissaris oordeelde eerder dat er onvoldoende bewijs is voor betrokkenheid bij de asbestdumpingen. Volgens de Raadkamer van de rechtbank blijkt nu uit onderzoek dat er voor Jan H. wel voldoende bewijs bestaat voor betrokkenheid bij asbestdumpingen.
'Maar', zegt woordvoerder Melanie Kompier van het Openbaar Ministerie', 'ook Jan Nieboer wordt hier nog steeds van verdacht en tijdens een eventuele rechtszitting zullen we hem dat ook ten laste leggen.'

'Zwaarwegende gronden'

Waarom Nieboer wel naar huis mag en H. niet, heeft volgens het Openbaar Ministerie te maken met 'zwaarwegende gronden' die het mogelijk maken om H. langer in voorlopige hechtenis te houden.

Proces in vrijheid afwachten

De advocaat van Nieboer, Evert van der Meer, zei eerder dat hij verwacht dat er wel een rechtszaak komt. Toch heeft hij zich verzet tegen het langer vasthouden van zijn cliënt. Van der Meer wil graag dat Nieboer zijn proces in vrijheid mag afwachten. Dat lijkt nu te gebeuren.
Nieboer en Jan H. zaten sinds 19 juni vast.

Jan Nieboer of Jan N.

In de artikelen over de windmolenverdachten noemen we de ene verdachte bij de volledige naam en de andere niet. Dat roept wellicht vragen op. Verdachte Jan Nieboer wordt wel met zijn volledige naam genoemd. Dat doen we omdat Nieboer tot voor kort nog altijd de voorman was van actiegroep Platform Storm. In die rol trad hij geregeld op in de media.
Medeverdachte Jan H. was in het verleden actief als woordvoerder van actiegroep Storm Meeden, maar dat was hij al geruime tijd niet meer.