Bedrijven Delfzijl blij met spoedbesluit, maar zorgen om stikstof blijven

Het is goed dat de gemeente Delfzijl nog midden in de zomervakantie een voorbereidingsbesluit heeft genomen voor industrieterrein Oosterhorn. Toch is dit nog geen oplossing voor het daadwerkelijke probleem: stikstof.

Dat zegt directeur Frans Alting van SBE, de Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta, die ruim honderd bedrijven vertegenwoordigt in de regio.

Regels rond stikstof

De Raad van State veegde ruim twee weken geleden het bestemmingsplan voor industrieterrein Oosterhorn van tafel, omdat de regels rond de uitstoot van stikstof niet juist zijn. Daardoor kon de gemeente geen vergunningen meer afgeven voor nieuwe activiteiten.

Het Rijk wil de uitstoot van stikstof verlagen om kwetsbare natuurgebieden (zoals de Wadden) te beschermen. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) is echter eind mei door de Raad van State vernietigd, omdat vergunningen werden verleend op basis van verwachtingen rond de uitstoot van stikstof, niet op basis van feiten.

Daardoor lopen honderden bouwprojecten in Nederland vertraging op.

De eerste grote onzekerheid is weg
Frans Alting - directeur Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta

Voorbereidingsbesluit geeft lucht

De gemeenteraad van Delfzijl nam dinsdagavond een voorbereidingsbesluit voor industriegebied Oosterhorn. Daardoor kan de gemeente weer vergunningen afgeven volgens de regels van het oude bestemmingsplan, met uitzondering van het stikstof-gedeelte.

Alting is blij dat de gemeente snel in actie kwam na de uitspraak van de Raad van State: 'De eerste grote onzekerheid is weg. Daarmee laat de gemeente zien dat het achter de economische ontwikkelingen staat.'

'Noodwet nodig'

Het stikstofprobleem zorgt er nog wel voor dat het industriegebied van Delfzijl en de Eemshaven min of meer op slot slaan. Nieuwe bedrijven kunnen zich niet vestigen doordat wetgeving rond stikstof ontbreekt.

Alting pleit, net als Bouwend Nederland, voor een noodwet: 'Buitenlandse bedrijven begrijpen hier niets van. Zij hebben maar één ding nodig, en dat is zekerheid.' Hij verwacht dat zo'n wet nog wel een jaar op zich laat wachten.

De uitstoot van stikstof door bedrijven is in het Noorden slechts drie procent. De landbouw zorgt voor wel 50%
Frans Alting - directeur Samenwerkende Bedrijven Eemsdelta

Uitstoot bedrijven minimaal

Oud-minister Remkes leidt op dit moment een werkgroep om naar oplossingen te zoeken voor het stikstofprobleem. Volgens Alting moet de commissie deze vooral vinden in de agrarische sector:

'De uitstoot van stikstof door bedrijven is heel minimaal. In het Noorden is de industrie voor slechts drie procent verantwoordelijk. De landbouw zorgt voor wel 50%. Daar liggen oplossingen', aldus Alting.

Lees ook:

- Spoedbesluit nodig in Delfzijl: meerderheid raad met succes opgetrommeld
- Raad van Delfzijl komt terug van zomerreces om stikstof-uitspraak
- Streep door uitbreiding industrieterrein Oosterhorn

Meer over dit onderwerp:
DELFZIJL
Deel dit artikel:

Recent nieuws