Video: Japanse Jo (16) proeft zoute Haring

In Delfzijl zijn deze week vijftien jongeren uit Japan te gast. De Groningse havenstad heeft al bijna dertig jaar lang een stedenband met Shunan City en doet jaarlijks een uitwisseling met scholieren.

De Japanse Jo Misato (16) logeert de komende dagen bij de familie Te Braake uit Tjuchem. Daar maakt ze kennis met typisch Nederlandse gebruiken, en dat leidt soms tot een cultuurshock:

Ervaring bezorgen

Brechje en Maurits te Braake wonen samen met hun zeven kinderen op een boerderij, even buiten Tjuchem. De oudste twee kinderen, Pleun (18) en Ties (16), zijn vorig jaar naar Shunan City geweest. Daarom hebben zij dit jaar een Japanse gast, vertelt Brechje.

'Het is dan vanzelfsprekend dat wij dit jaar gastgezin zijn. Ze hadden het daar vorig jaar erg naar hun zin, dus vinden we het leuk om iemand hier ook zo'n ervaring te bezorgen.'

Staren naar broodje

De familie laat de 16-jarige Jo kennismaken met de stad Groningen, de Punt van Reide, Bourtange, de zeekadetten in Delfzijl en het Nederlandse eten. Dat laatste levert soms leuke momenten op, vertelt vader Maurits.

'Vanmorgen zaten we aan de ontbijttafel een broodje te eten. Jo keek heel lang naar ons hoe we een broodje smeerden en dat opaten. Ze deed het heel voorzichtig, echt prachtig om te zien!'

Dochter Pleun moest er vorig jaar ook aan geloven in Shunan City. Ze leerde toen met stokjes te eten, dat voor haar erg wennen was. 'We namen noodles en het duurde echt heel erg lang met de stokjes. Toen zeiden ze dat het normaal is om ze uit het kommetje te slurpen.'

Afbeelding

Koeien melken

Jo wil, voordat ze weer naar Japan gaat, in ieder geval nog één ding doen: koeien melken. Dat lijkt goed te komen, want de hele Japanse delegatie krijgt komende week een rondleiding op de boerderij van de familie Te Braake.

Woensdag keren de Japanners weer richting huis.

Lees ook:

Delfzijl krijgt een eigen haiku
Eemshotel in Japanse sferen
Japanse kinderen en koks bezoeken Delfzijl

Meer over dit onderwerp:
TJUCHEM
Deel dit artikel:

Recent nieuws