FC Groningen kijkt 'met belangstelling' naar uitkomst kort geding om vak F

Directeur Wouter Gudde van FC Groningen zegt 'met belangstelling' te kijken naar de uitslag van een kort geding dat is aangespannen door de supportersvereniging tegen de club.

De supporters willen voorkomen dat vak F leeg moet blijven tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Een onafhankelijke tuchtcommissie legde FC Groningen deze straf op, omdat er tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax in april illegaal vuurwerk werd afgestoken.

Volgens de supportersvereniging is deze straf oneerlijk, omdat maar een paar voetbalfans daadwerkelijk vuurwerk afstaken.

'Is nu eenmaal verboden'

FC Groningen heeft aangegeven die straf uit te voeren, omdat 'we niet kunnen en willen ontkennen dat er niet-gecertificeerd vuurwerk is afgestoken'. 'En dat is nu eenmaal verboden', zegt Gudde.

De voetbalclub zegt niet onder de straf uit te kunnen. 'Als wij de straf van de aanklager niet ten uitvoer brengen, riskeren we opnieuw een boete en een nog zwaardere straf, met mogelijk nog meer gedupeerden.'

Enige juridische manier

De clubs in het betaald voetbal hebben gezamenlijk afspraken gemaakt over wangedrag door supporters tijdens wedstrijden. De supportersvereniging is het op dit vlak niet eens met de gemaakte afspraken en vindt die te streng. Door FC Groningen voor de rechter te dagen, hoopt ze onder de straf uit te kunnen komen.

Dat de supportersvereniging een kort geding aanspant tegen FC Groningen, betekent niet dat de twee een conflict met elkaar hebben. Volgens verslaggever Stefan Bleeker is het voor de supporters de enige manier om juridisch iets tegen de straf te doen.

'Massaal aanmoedigen'

'We begrijpen dat de Supportersvereniging FC Groningen heeft gekeken naar de juridische positie van de supporters in vak F', zegt Gudde. 'Het is goed als er duidelijkheid komt, dat is wat we allemaal graag willen, zodat we ons kunnen gaan richten op waar het uiteindelijk om moet draaien: zoveel mogelijk supporters op de tribunes in ons stadion, die onze ploeg massaal aanmoedigen!'

Door eerdere inspanningen van de supportersvereniging en de voetbalclub mogen 44 supporters uit vak F wel naar de thuiswedstrijd tegen FC Twente, zij het in een ander vak. Deze supporters hadden vorig jaar nog geen seizoenkaart en waren dus niet betrokken bij het vuurwerkincident.

Maandag wordt duidelijk wanneer het kort geding dient. De wedstrijd tegen FC Twente is komende zaterdag.

Lees ook:

- Gudde: 'Vervelend dat zo'n kleine groep zorgt voor de boete voor de FC'
- Supportersvereniging baalt van straf: 'Heel onrechtvaardig'
- Deel van tribune leeg tijdens FC Groningen - Twente

Meer over dit onderwerp:
GRONINGEN
Deel dit artikel:

Recent nieuws