Loppersum bereikt akkoord met omwonenden over komst wisselwoningen

Eerder werden al wisselwoningen in Middelstum gebouwd
Eerder werden al wisselwoningen in Middelstum gebouwd © Martin Drent/RTV Noord
Na maanden van onderhandelen zijn omwonenden en de gemeente Loppersum het eens geworden over de locaties voor vijftig nieuwe wisselwoningen.
Zowel aan de Wirdumerweg als aan de Zwartelaan komen elk 25 noodwoningen. De huizen zijn nodig voor gedupeerden die tijdelijk ergens anders moeten wonen vanwege de versterking of herbouw van hun woning.

Uitzicht, rust en ruimte

Tientallen omwonenden van de Wirdumerweg waren eerst fel tegen de plannen de noodwoningen te bouwen naast hun wijk. Ze waren bang voor verkeers- en geluidsoverlast. Ook wilden ze hun uitzicht over de landerijen niet verliezen.
'De woningen komen nu iets verder buiten het dorp', zegt Eric Boskamp, die samen met enkele andere buurtgenoten de gesprekken met de gemeente voerde. 'De gemeente heeft goed geluisterd naar de alternatieven die wij aandroegen.'
Nu moet de gemeente nog een akkoord bereiken met de grondeigenaren. De gesprekken daarover lopen nog.
De woningen moeten in het rode vak komen (Foto: Google Maps)

Overlast beperken

De gemeente Loppersum laat weten in elk geval blij te zijn met de afspraken die nu zijn gemaakt met de omwonenden: 'We zijn tevreden dat de aanvankelijke tegenstand door goede gesprekken aan het veranderen is. Er zijn compromissen gesloten over onder andere het bouwverkeer, geluid(overlast) en de verkeersveiligheid.'
Bij de raadsvergadering eind mei deden politieke partijen ook al enkele suggesties om het probleem op te lossen. De ChristenUnie vroeg of de 25 wisselwoningen ook aan de Zwartelaan gebouwd konden worden. Volgens de gemeente had die optie echter niet de voorkeur.
De komende periode werkt de gemeente de plannen verder uit. Ook worden vervolgafspraken gemaakt met de grondeigenaren.

't Zandt

Ook in 't Zandt zijn wisselwoningen nodig, in totaal 21. De gemeente Loppersum laat weten de mogelijke locaties daarvoor momenteel te onderzoeken. De gemeente gaat daarover in gesprek met leden van de klankbordgroep.