Omwonenden niet blij met gang van zaken rondom Paddepoelsterbrug

De Paddepoelsterbrug werd een dag nadat hij was aangevaren weggetakeld
De Paddepoelsterbrug werd een dag nadat hij was aangevaren weggetakeld © Steven Radersma/RTV Noord
Omwonenden hekelen de gang van zaken rondom de kapot gevaren Paddepoelsterbrug. Afgelopen weekend ontvingen buurtbewoners een brief van Rijkswaterstaat over de laatste stand van zaken.
Hierin staat dat het zeker tot begin 2021 duurt voordat er een tijdelijke oplossing is. Begin juni beloofde de weg- en waterbeheerder nog dat er een snelle vervanging van de brug kwam. De brug is inmiddels elf maanden buiten werking, nadat hij vorig jaar september werd aangevaren door een schip.
Een tijdelijke fietsbrug van negen meter hoog zou een oplossing zijn. Maar het kost volgens Rijkswaterstaat meer tijd om de plannen te ontwikkelen. Ook willen ze een nauwkeurige afweging maken, die zowel de omwonenden als de scheepvaart ten goede komt.

'Veel te lang'

Een aantal omwonenden wil dat de huidige brug gerepareerd wordt. 'Dit duurt allemaal veel te lang. De beste tijdelijke oplossing is gewoon de huidige brug weer in ere herstellen. Maar Rijkswaterstaat wil van de brug af', legt Baudien Bauman van het actiecomité Paddepoelsterbrug t'rug uit.
'De brug is kapot gevaren en daarom niet meer in werking. Deze reden gebruiken ze nu om de brug eruit te halen. Dat is verkeerd.'

Omweg

'De brug werd door heel veel mensen gebruikt. Die moeten nu allemaal een grote omweg nemen. Dit is een belangrijke route naar dit gebied', aldus Bauman.
Of er op korte termijn een fietsveerpont gerealiseerd kan worden, wordt binnen een paar weken bekendgemaakt laat een woordvoerder van Rijkswaterstaat weten. Na de zomer van 2020 wordt er gestart met een procedure om te kijken naar een definitieve oplossing.