Plan B voor vervallen schaapskooi: 'We knappen hem zelf op'

Vijf jaar lang zijn Bert en Marian van Strien bezig om hun schaapskooi in Ter Apel op de gemeentelijke monumentenlijst te krijgen.

Op die manier kunnen ze makkelijker subsidie krijgen zodat ze hun vervallen bijgebouw uit de 18e eeuw kunnen opknappen. Allen dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

De gemeente Westerwolde heeft op dit moment namelijk geen gemeentelijke monumentenlijst. En dus kan er geen gemeentelijke monumenten worden opgenomen. Dat zorgt voor problemen bij de subsidieaanvraag volgens Bert van Strien. 

Subsidie

'Het is een handicap om subsidie te verkrijgen. Het is een stuk makkelijker, begrijpelijker en acceptabeler voor de subsidieverstrekkers als je pand een monumentale status heeft', vertelt Van Strien. 

De gemeente Westerwolde kon niet toelichten waarom er geen gemeentelijk monumentenlijst is en of die er in de toekomst gaat komen.

Heft in eigen handen

Het stel heeft besloten om het heft maar in eigen handen te nemen. Ze gaan de schaapskooi zelf opknappen. 'Het is belangrijk dat dit gebouw behouden blijft voor de toekomst', zegt Van Strien. 

Afbeelding

Historie

'Het gebouw heeft een mooie historie. Er staan verschillende initialen in het hout en er is in de muur een dubbele davidsster gekrast. Er gaan verhalen dat hier onderduikers hebben gezeten. Het zou zonde zijn als die historie verloren gaat', legt de eigenaar van de schaapskooi uit.

Binnen enkele maanden willen ze beginnen met het opknappen. Het stel hoopt dat de schaapskooi volgend voorjaar zo goed als klaar is. 

Meer over dit onderwerp:
TER APEL
Deel dit artikel:

Recent nieuws