'Ik voel me in de kou gezet door een deel van mijn dorpsgenoten'

Janet Gorter
Janet Gorter © Martin Drent/RTV Noord
De discussie over de locaties voor wisselwoningen schiet verschillende inwoners van Loppersum in het verkeerde keelgat. 'Ik word er boos, maar vooral verdrietig van', zegt inwoonster Janet Gorter.
De gemeente bereikte maandag na maanden van onderhandelen een akkoord met omwonenden over de plek voor de bouw van vijftig noodwoningen.

Uitzicht verliezen

Omwonenden van de Wirdumerweg waren fel tegen de komst ervan. Ze waren bang hun uitzicht over de landerijen te verliezen en maakten zich zorgen om verkeers- en geluidsoverlast.
De woningen komen nu iets verder buiten het dorp, maar dat vindt Gorter geen goede oplossing. Ze moet volgend jaar naar een wisselwoning toe, omdat haar huis gesloopt wordt. Op dezelfde plek krijgt het gezin een nieuwbouwwoning, maar tot die tijd moeten ze anderhalf jaar lang in een noodwoning vertoeven.

'Lijkt op azc'

'Het is alsof je in een asielzoekerscentrum buiten het dorp wordt gezet', zegt Gorter. 'Het wordt als het ware een eilandje dat niet betrokken is bij het dorp. Dat is niet iets waar ik anderhalf jaar lang met plezier kan wonen.'
Erik Boskamp heeft samen met enkele omwonenden de gesprekken met de gemeente gevoerd over de locatie. Hij wil liever niet reageren op het gevoel van Gorter, maar laat weten dat de buurt overvallen was toen de gemeente bekendmaakte de woningen naast de wijk te willen bouwen.
Daarom deden ze een ultieme poging bij de gemeenteraad de plannen tegen te houden. Met succes, want na maanden van praten ligt er dus een compromis de woningen iets verder buiten het dorp te plaatsen.

Schelden op infoavond

Gorter vindt de sfeer in het dorp de laatste jaren achteruitgaan. Ze merkt dat de spanningen oplopen: 'Op een infoavond mochten we suggesties doen voor locaties voor wisselwoningen. Eén van de bezoekers ging helemaal tekeer, toen iemand een locatie dicht bij zijn huis voorstelde. Als ik hem nu zie, denk ik daar vaak aan.'
De Lopster snapt de emoties, maar roept dorpsgenoten op om met meer respect met elkaar om te gaan. 'Sommigen mogen zich wel eens achter de oren krabben hoe ze bepaalde verwijten formuleren.'
De gemeente Loppersum kan vanwege het zomerreces niet reageren op de kwestie.