Zoutkamper garnalenvissers wijken uit naar schol en tong

Garnalenvissers uit Zoutkamp wijken uit naar andere vissoorten zoals tong en schol. De garnalenprijs is op dit moment namelijk laag en de vangsten zijn niet goed.

'Het is een rare periode', zegt garnalenvisser Johan Rispens. In oktober hadden de vissers nog te maken met recordvangsten, maar nu zijn die weer beperkt.

Weinig verdiensten

Aan de garnaal valt op dit moment weinig te verdienen. De vissers krijgen voor een kilo garnalen nu zo'n drie euro. 'Dat houdt niet over. Voor ons is het op dit moment geen rendabele visserij', legt Rispens uit. Om een verdere prijsdaling te voorkomen mag er ook nog maar 36 uur per week gevist worden naar garnalen.

'Jongens die een groter en geschikt schip hebben, wijken daarom uit naar Denemarken, waar vissen zoals tong en schol te vinden zijn. Die hopen daarop dan wat te verdienen. Dat is uit nood geboren. Maar je wilt natuurlijk liever dicht bij huis je brood verdienen', stelt Rispens. Het gebeurt wel vaker dat de Zoutkamper vloot daarom vist op andere vissoorten.

'Veroorzaakt door onszelf' 

Ook is de vraag minder omdat de koelhuizen van garnalenverwerkers nog vol met garnalen liggen. Dat is het resultaat van de recordvangsten een paar maanden geleden. 'Ja, dat is mede veroorzaakt door onszelf natuurlijk. Maar nou krijgen we dit verhaal.' 

Rispens heeft geen verklaring voor de lage garnalenprijs. 'De vangsten zijn op dit moment niet goed. Dus je zou hierdoor verwachten dat de prijs anders wordt'. Hij hoopt dat er binnenkort weer betere tijden aankomen.

Lees ook:

Vissers kunnen zes weken geen garnalen verkopen: 'Dat wordt stoer'
Zoutkamper garnalenvisser: 'Showtime!'

Meer over dit onderwerp:
Zoutkamp
Deel dit artikel:

Recent nieuws