Video: 'Wolf duikt op in Alteveer' (update)

© RTV Noord
In Alteveer is vrijdag een wolf gesignaleerd. Het dier werd vastgelegd op video door Peter Langendijk, die toevallig langsreed en het dier rond 16:00 uur op beeld wist vast te leggen. Maar gaat het wel om een wolf? De meningen verschillen.
Pim Lollinga van Faunavisie Westernieland heeft het filmpje ook gezien en kent weinig twijfels. 'Ik heb deze video vergeleken met andere filmpjes en het is 95 procent zeker een wolf. Een jonge teef van één à twee jaar oud. Ze is heel tenger. De zwarte punt en het witte gezichtje verraden haar een beetje.'

Ontlasting

Om helemaal zeker te zijn dat het om een wolf gaat, is er onderzoek nodig, zegt de wolvendeskundige. 'Je weet het pas zeker als je haren of ontlasting vindt. Dan kun je dna analyseren', laat hij weten.
'Maar ik kan met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zeggen dat het om een wolf gaat. Alteveer is ook wel een gebied waar een wolf zou kúnnen rondlopen. Ik zie ook dat ze tussen de bietenvelden loopt. Dat is wel een biotoop waar ze eten kan vinden.'

'Geen wolf, maar saarlooswolfhond'

Glenn Lelieveld, coördinator van het landelijke wolvenmeldpunt, is echter een andere mening toegedaan. 'Het gaat om een saarlooswolfhond', zegt hij.
'De lange staart en witte borst maken het onmogelijk een wolf, maar zijn juist kenmerkend voor de saarlooswolfhond. Verder is het dier te klein en is het compleet het verkeerde seizoen voor de migratie van wolven', licht hij toe. 

Meldingen

Het landelijke wolvenmeldpunt behandelt alle meldingen die van wolven gedaan worden, in opdracht van de rijksoverheid en de twaalf provincies. De meldingen worden in de nationale databank flora en fauna. Bij de wolf gaat dit om ongeveer tweeduizend meldingen per jaar.
'We behandelen de wolvenmeldingen met een groep hierin opgeleide professionals. Bij twijfel overleggen wij altijd met experts uit buurlanden', aldus Lelieveld.
Update: Dit bericht is aangevuld met een reactie van Glenn Lelieveld (coördinator landelijk wolvenmeldpunt) die betwist dat het waargenomen dier in Alteveer een wolf is.