Keerde Lambert de Bont nog eens terug naar zijn oude boerderij?

© RTV Noord
Lambert de Bont weet het nog precies, die dinsdagochtend in 2006. Vier minuten na zevenen was het toen op 8 augustus het bed kraakte, in de hals van zijn kop-hals-rompboerderij bij Stedum.
Een enorme knal, als een meteoriet, een vliegtuig, het allerergste onweer. 'De hele dag voel je dat', zegt hij, terugblikkend op de beving bij Westeremden, 3.5, de zwaarste tot dan toe.

Keerpunt

Wat Huizinge was voor de rest van Nederland, was Westeremden voor de Groningers: een keerpunt. Hadden ze voordien de trillingen weggewuifd, gebagatelliseerd, nu kon dat niet meer.

Verloren strijd

Een hele levensgebeurtenis, noemt De Bont de beving. Zijn leven veranderde er in elk geval drastisch door. Hij werd vice-voorzitter en woordvoerder van de Groninger Bodem Beweging, voorvechter van de bevingsgedupeerden. Deed zijn best om de boerderij - een rijksmonument uit 1860 - te behouden voor de eeuwigheid, zoals hij zelf zegt.
Maar hij verloor de strijd met de NAM en verliet de provincie. Nu woont hij in het Drentse Borger, maar de herinnering aan de Occo Reintjesheerd raakt hem nog steeds.